settings icon
share icon
Pitanje

Da li Biblija obećava da će pobožno roditeljstvo uvek rezultirati pobožnom decom? (Priče Solomonove 22:6)?

српски

Odgovor


Priče Solomonove ili Poslovice 22:6 beleže: „Vaspitaj dete za put kojim mu valja ići pa kad ostari od njega se odmaknuti neće.” Da li ovaj stih obećava da će odgajanje dece na pobožan način uvek rezultirati decom koja slede Boga kao odrasli? Šta je sa svim pobožnim roditeljima čija su se deca pobunila?

Poslovice, kao književni oblik, nisu direktna obećanja; nego su opšta zapažanja života koja su tipično istinita. Ovo pomaže da se objasni zašto neki roditelji verno vaspitavaju svoje dete da sledi Boga, ali se dete pobuni protiv Boga kao odrasla osoba.

Priče Solomonove 22:6 poučavaju da je generalno tačno da će dete koje je odgajano da voli Boga i dalje to činiti kada odraste. Ovo je bilo posmatranje života od pre 3000 godina, a se pokazalo kao tačno i danas. Većina hrišćanskih roditelja koji svoju decu odgajaju na pobožan način ostaviće u nasleđe decu koja vole Boga kao odrasli. Odgajanje deteta s „Gospodnjom poukom i opomenom“ (Efescima 6:4) uveliko povećava verovatnoću da će se dete držati Hrista kasnije u životu.

Veliki biblijski primer može se naći u Timotejevom životu. U 2. Timoteju 1:5 Pavle kaže: „Sećam se tvoje iskrene vere, one vere koja je prvo živela u tvojoj baki Loidi, a onda i u tvojoj majci Evnikiji, a uveren sam da je i u tebi. ” Timotejeva majka i baka su volele Boga i vaspitavale su Timoteja da to čini. Timotej se pridružio Pavlu kao misionarski saradnik kao mladić i postao jedan od njegovih najpouzdanijih pratilaca. Novi zavet pominje Timoteja po imenu dvadeset pet puta kao misionara, pomoćnika apostola i pastora.

Pobožno roditeljstvo je od suštinskog značaja danas, baš kao što je bilo i kroz istoriju. Očevi i majke su ključ za podizanje pobožnih mladića i devojaka koji vole Boga i žive za Njega. I pored blagoslovenog uticaja koji pastiri, omladinske vođe i drugi pobožni služitelji imaju na njih, niko ne može da zameni ulogu pobožnih roditelja koji žive svoju hrišćansku veru i prenose je na svoju decu. Zbog toga je autor Priča Solomonovih 22:6 s pravom mogao da tvrdi: „ Vaspitaj dete za put kojim mu valja ići pa kad ostari od njega se odmaknuti neće.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Biblija obećava da će pobožno roditeljstvo uvek rezultirati pobožnom decom? (Priče Solomonove 22:6)?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries