settings icon
share icon
Питање

Да ли Библија обец́ава да ц́е побожно родитељство увек резултирати побожном децом? (Приче Соломонове 22:6)?

srpski
Одговор


Приче Соломонове или Пословице 22:6 бележе: „Васпитај дете за пут којим му ваља ићи па кад остари од њега се одмакнути неће.” Да ли овај стих обец́ава да ц́е одгајање деце на побожан начин увек резултирати децом која следе Бога као одрасли? Шта је са свим побожним родитељима чија су се деца побунила?

Пословице, као књижевни облик, нису директна обец́ања; него су општа запажања живота која су типично истинита. Ово помаже да се објасни зашто неки родитељи верно васпитавају своје дете да следи Бога, али се дете побуни против Бога као одрасла особа.

Приче Соломонове 22:6 поучавају да је генерално тачно да ц́е дете које је одгајано да воли Бога и даље то чинити када одрасте. Ово је било посматрање живота од пре 3000 година, а се показало као тачно и данас. Вец́ина хришц́анских родитеља који своју децу одгајају на побожан начин оставиц́е у наслеђе децу која воле Бога као одрасли. Одгајање детета с „Господњом поуком и опоменом“ (Ефесцима 6:4) увелико повец́ава вероватноц́у да ц́е се дете држати Христа касније у животу.

Велики библијски пример може се нац́и у Тимотејевом животу. У 2. Тимотеју 1:5 Павле каже: „Сећам се твоје искрене вере, оне вере која је прво живела у твојој баки Лоиди, а онда и у твојој мајци Евникији, а уверен сам да је и у теби. ” Тимотејева мајка и бака су волеле Бога и васпитавале су Тимотеја да то чини. Тимотеј се придружио Павлу као мисионарски сарадник као младиц́ и постао један од његових најпоузданијих пратилаца. Нови завет помиње Тимотеја по имену двадесет пет пута као мисионара, помоц́ника апостола и пастора.

Побожно родитељство је од суштинског значаја данас, баш као што је било и кроз историју. Очеви и мајке су кључ за подизање побожних младиц́а и девојака који воле Бога и живе за Њега. И поред благословеног утицаја који пастири, омладинске вође и други побожни служитељи имају на њих, нико не може да замени улогу побожних родитеља који живе своју хришц́анску веру и преносе је на своју децу. Због тога је аутор Прича Соломонових 22:6 с правом могао да тврди: „ Васпитај дете за пут којим му ваља ићи па кад остари од њега се одмакнути неће.”

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Библија обец́ава да ц́е побожно родитељство увек резултирати побожном децом? (Приче Соломонове 22:6)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries