settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači biti pobožna žena?

српски

Odgovor


Da bismo definisali pobožnu ženu, prvo moramo razmotriti šta znači reč pobožna. U 1. Timoteju 2:2, Pavle koristi tu reč u sprezi sa rečima „miran“, „tih“ i „dostojanstven“. Biblija kaže da Duh, koji je u svakom verniku, proizvodi vidljiva i nevidljiva dela pobožnosti kao što su: „ljubav, radost, mir, strpljenje, čestitost, dobrota, vera, blagost, uzdržljivost“ (Galatima 5:22–23). Odlučujuća definicija pobožnosti bi bila „hristolikost“. Pobožnost uključuje istinsku težnju da se ugleda na Hrista, da budemo slični Njemu u mislima i delima kao što je apostol Pavle nastojavao da bude (1. Korinćanima 11:1). Ove karakteristike pobožnog stava važe za svakog vernika, bilo muškarca ili žene. Na sreću, Biblija daje konkretnije kvalifikacije o tome kako izgleda pobožna žena — posebno pobožna supruga.

U knjizi Poslovica nalazi se prelepa slika pobožne žene, naslikana rečima. Vrline pobožne žene nisu se promenile, čak ni tokom hiljade godina. Pobožna žena je ona koja ima potpuno poverenje svog muža. On ne mora da brine da će ona pasti u iskušenje zbog lukavstva drugog muškarca, da li će nadvišiti limit kreditne kartice ili će provesti ceo dan gledajući sapunice. On zna da je dostojanstvena, mudra i odana ( Poslovice 31:11, 12, 25, 26 ). Uveren je u njenu podršku i iskrenu ljubav jer nije osvetoljubiva niti kritična. Njen muž ima dobru reputaciju u zajednici, a njegova žena nikada ne govori loše o njemu, nikada ga ne ogovara. Umesto toga, ona ga uvek podiže i hvali. Ona dobro održava domaćinstvo i sama je veoma cenjena ( Poslovice 31:12, 21, 23 ).

Pobožna žena provodi manje vremena pred ogledalom nego u deljenju svojih dobara sa siromašnima i ljudima u potrebi, jer je nesebična i dobronamerna ( Poslovice 31:20, 30 ). Ali ona ne zanemaruje sebe; održava svoje telo i duh jakim i zdravim. Iako radi naporno i dugo, nije iscrpljena; ona brine o lepim stvarima da bi unapredila sebe i svoju porodicu ( Poslovice 31:17, 21, 22 ).

Suprotno onome što mnogi veruju da je biblijski portret pobožne žene, Poslovice 31 otkrivaju da je ona preduzimljiva i ambiciozna. Supruga iz Poslovica 31 je vlasnica malog preduzeća — ona pravi i prodaje odeću. Ona samostalno donosi svoje poslovne odluke i sama odlučuje šta će raditi sa svojom zaradom ( Poslovice 31:16, 24 ). Primetite, međutim, da njena zarada ne ide na cipele ili torbe, već na kupovinu njive gde može da zasadi vinograd — nešto što će koristiti celoj porodici.

Kroz sve svoje napore, trud i naporan rad, pobožna žena zrači radošću. Ona može da proceni da li je sve što radi isplativo, što je podstiče na osećaj zadovoljstva ( Poslovice 31:18 ). Pobožna žena ne brine o tome šta budućnost može doneti. Ona se smeši budućnosti jer zna da je njen Gospod u kontroli svega (Poslovice 31:25, 30). Stih 30 je ključ za ceo pasus, jer žena ne može biti pobožna žena, a da se prethodno ne boji Gospoda. Težnja pobožne žene za Isusom i njeno prebivanje u Njemu donose plod pobožnosti koji se manifestuje u njenom životu (videti Jovan 15:4).

Konačno, pobožna žena treba da bude pokorna svom mužu ( Efešanima 5:22 ). Kako izgleda pokorna žena? Nije ono što mislite. Biblija uči da se Isus pokorava svom Ocu (Jovan 5:19). Ipak, Isus je jednak Ocu (Jovan 10:30). Prema tome, pokorna žena nije manje vredna kao ljudsko biće; njena uloga nije manje važna — ali je drugačija. Hrišćani znaju da je Hristos jednako Bog kao Otac (i Sveti Duh), ali svaki ima različitu ulogu u otkupljenju. Na isti način, muškarci i žene imaju različitu ulogu u braku. Dakle, da žena bude pokorna svom mužu kao što je Hristos pokoran Ocu, znači da dobrovoljno dozvoljava svom mužu da vodi. Isus je voljno otišao na krst, iako mu je bilo teško (Matej 26:39). Hristos je znao da je Očev put najbolji. Pobožnoj ženi ponekad može biti bolan taj put pokornosti, ali ako sledimo Boga, na kraju ćemo uvek dobiti duhovnu nagradu koja traje zauvek ( 1. Timoteju 4:7–8

Biblija izjednačava pokornost mužu sa pokornošću Bogu (Efescima 5:22). Drugim rečima, ako žena ne može da se pokori svom mužu, to može biti odraz njene borbe da bude potčinjena Hristu. Pokornost ne podrazumeva slabost; pokorna žena nije „neinteligentna“ ili „nevažna“. Pokornost zahteva snagu, dostojanstvo i odanost, kao što učimo iz Poslovica 31 žena.

Poslovice 31 predstavljaju ideal. Žena može biti pobožna žena, a da nije savršena (znamo da ne postoji takva stvar kao što je ljudsko savršenstvo). Ali kako žena postaje intimnija u svom odnosu sa Hristom, tako će u svom braku postajati sve pobožnija. Pobožnost je često u suprotnosti sa onim čemu sekularno društvo kaže da žena treba da teži. Međutim, za nas kao Božije žene, naša prva briga uvek mora biti ono što je ugodno Bogu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači biti pobožna žena?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries