settings icon
share icon
Питање

Шта значи бити побожна жена?

srpski
Одговор


Да бисмо дефинисали побожну жену, прво морамо размотрити шта значи реч побожна. У 1. Тимотеју 2:2, Павле користи ту реч у спрези са речима „миран“, „тих“ и „достојанствен“. Библија каже да Дух, који је у сваком вернику, производи видљива и невидљива дела побожности као што су: „љубав, радост, мир, стрпљење, честитост, доброта, вера, благост, уздржљивост“ (Галатима 5:22–23). Одлучујућа дефиниција побожности би била „христоликост“. Побожност укључује истинску тежњу да се угледа на Христа, да будемо слични Њему у мислима и делима као што је апостол Павле настојавао да буде (1. Коринц́анима 11:1). Ове карактеристике побожног става важе за сваког верника, било мушкарца или жене. На срец́у, Библија даје конкретније квалификације о томе како изгледа побожна жена — посебно побожна супруга.

У књизи Пословица налази се прелепа слика побожне жене, насликана речима. Врлине побожне жене нису се промениле, чак ни током хиљаде година. Побожна жена је она која има потпуно поверење свог мужа. Он не мора да брине да ц́е она пасти у искушење због лукавства другог мушкарца, да ли ће надвишити лимит кредитне картице или ц́е провести цео дан гледајуц́и сапунице. Он зна да је достојанствена, мудра и одана ( Пословице 31:11, 12, 25, 26 ). Уверен је у њену подршку и искрену љубав јер није осветољубива нити критична. Њен муж има добру репутацију у заједници, а његова жена никада не говори лоше о њему, никада га не оговара. Уместо тога, она га увек подиже и хвали. Она добро одржава домац́инство и сама је веома цењена ( Пословице 31:12, 21, 23 ).

Побожна жена проводи мање времена пред огледалом него у дељењу својих добара са сиромашнима и људима у потреби, јер је несебична и добронамерна ( Пословице 31:20, 30 ). Али она не занемарује себе; одржава своје тело и дух јаким и здравим. Иако ради напорно и дуго, није исцрпљена; она брине о лепим стварима да би унапредила себе и своју породицу ( Пословице 31:17, 21, 22 ).

Супротно ономе што многи верују да је библијски портрет побожне жене, Пословице 31 откривају да је она предузимљива и амбициозна. Супруга из Пословица 31 је власница малог предузец́а — она прави и продаје одец́у. Она самостално доноси своје пословне одлуке и сама одлучује шта ц́е радити са својом зарадом ( Пословице 31:16, 24 ). Приметите, међутим, да њена зарада не иде на ципеле или торбе, вец́ на куповину њиве где може да засади виноград — нешто што ц́е користити целој породици.

Кроз све своје напоре, труд и напоран рад, побожна жена зрачи радошћу. Она може да процени да ли је све што ради исплативо, што је подстиче на осец́ај задовољства ( Пословице 31:18 ). Побожна жена не брине о томе шта будуц́ност може донети. Она се смеши будуц́ности јер зна да је њен Господ у контроли свега (Пословице 31:25, 30). Стих 30 је кључ за цео пасус, јер жена не може бити побожна жена, а да се претходно не боји Господа. Тежња побожне жене за Исусом и њено пребивање у Њему доносе плод побожности који се манифестује у њеном животу (видети Јован 15:4).

Коначно, побожна жена треба да буде покорна свом мужу ( Ефешанима 5:22 ). Како изгледа покорна жена? Није оно што мислите. Библија учи да се Исус покорава свом Оцу (Јован 5:19). Ипак, Исус је једнак Оцу (Јован 10:30). Према томе, покорна жена није мање вредна као људско биц́е; њена улога није мање важна — али је другачија. Хришц́ани знају да је Христос једнако Бог као Отац (и Свети Дух), али сваки има различиту улогу у откупљењу. На исти начин, мушкарци и жене имају различиту улогу у браку. Дакле, да жена буде покорна свом мужу као што је Христос покоран Оцу, значи да добровољно дозвољава свом мужу да води. Исус је вољно отишао на крст, иако му је било тешко (Матеј 26:39). Христос је знао да је Очев пут најбољи. Побожној жени понекад може бити болан тај пут покорности, али ако следимо Бога, на крају ц́емо увек добити духовну награду која траје заувек ( 1. Тимотеју 4:7–8

Библија изједначава покорност мужу са покорношц́у Богу (Ефесцима 5:22). Другим речима, ако жена не може да се покори свом мужу, то може бити одраз њене борбе да буде потчињена Христу. Покорност не подразумева слабост; покорна жена није „неинтелигентна“ или „неважна“. Покорност захтева снагу, достојанство и оданост, као што учимо из Пословица 31 жена.

Пословице 31 представљају идеал. Жена може бити побожна жена, а да није савршена (знамо да не постоји таква ствар као што је људско савршенство). Али како жена постаје интимнија у свом односу са Христом, тако ц́е у свом браку постајати све побожнија. Побожност је често у супротности са оним чему секуларно друштво каже да жена треба да тежи. Међутим, за нас као Божије жене, наша прва брига увек мора бити оно што је угодно Богу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи бити побожна жена?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries