v Šta znači da je plata za greh smrt?
settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da je plata za greh smrt?

српски

Odgovor


Rimljanima 6:23 kaže: „Smrt je, naime plata za greh, a blagodatni dar Božiji je — večni život u Hristu Isusu, Gospodu našem". U svom korenu greh je pobunjeništvo protiv Boga. Naš greh nas razdvaja od Boga, tvorca i izvora života. Isus je rekao: „Ja sam put, istina i život" (Jovan 14:6). Bog je poznat kao veliki „JA JESAM". Život je u Bogu. Zato, kada grešimo i odvojimo se od Boga, postajemo odvojeni od pravog života i time neizbežno doživljavamo smrt. Ovo bi trebalo pojasniti sa ove tri činjenice:

Prvo, greh ne znači da ćemo odmah umreti. Rimljanima 6 nam ne kaže da ćemo fizički umreti kada zgrešimo. To se odnosi na duhovnu smrt.

Drugo, kada smo spaseni u Hristu, izbavljeni smo od konačne duhovne smrti i dobili smo pravi duhovni život. Pavle je rekao Rimljanima: „… blagodatni dar Božiji je — večni život u Hristu Isusu, Gospodu našem."

Treće, čak i gresi vernika će i dalje imati za ishod jednu vrstu duhovne „smrti". Iako smo spaseni od konačne kazne greha (većnog razdvajanja od Boga), nismo izuzeti od prirodnih posledica oštećenog odnosa sa Ocem. Kada grešimo, doživljavamo simptome duhovne smrti. Možemo da osećamo krivicu, prazninu, zbunjenost, ili odvojenost od Boga. Ponašamo se kao da nismo pravednici. Naši gresi, iako smo vernici, pogađaju Božije srce i žaloste Svetog Duha (Efežanima 4:30). Iako naši gresi ne ukidaju naš odnos sa Bogom, oni postavljaju prepreku između Boga i nas.

Zamisli dete i roditelja. Kada je dete neposlušno, odnos sa roditeljem je napet. Roditelj i dalje voli dete i želi mu najbolje. Dete nikada ne prestaje da pripada roditelju. Međutim, dete može se doživi neke posledice: nepoverenje, disciplinovanje, osećaj krivice, i sl. Odnos se na kraju obnovi, ali obično prvo bude bolno za dete.

Isto je i sa nama i Bogom. Kada se pobunimo protiv Božije vladavine u svom životu, pobunimo se protiv Života, i time doživimo „smrt" (slomljenost koja je bolna). Kada se vratimo Bogu, vratimo se i duhovnom životu – zajedništvu sa Bogom, osećaju smisla, pravednosti, slobode, itd. Radosni otac iz priče o bludnom sinu je to najbolje rekao: „ovaj moj sin bio mrtav i oživeo je" (Luka 15:24).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da je plata za greh smrt?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries