settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је плата за грех смрт?

srpski
Одговор


Римљанима 6:23 каже: „Смрт је, наиме плата за грех, а благодатни дар Божији је — вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем". У свом корену грех је побуњеништво против Бога. Наш грех нас раздваја од Бога, творца и извора живота. Исус је рекао: „Ја сам пут, истина и живот" (Јован 14:6). Бог је познат као велики „ЈА ЈЕСАМ". Живот је у Богу. Зато, када грешимо и одвојимо се од Бога, постајемо одвојени од правог живота и тиме неизбежно доживљавамо смрт. Ово би требало појаснити са ове три чињенице:

Прво, грех не значи да ћемо одмах умрети. Римљанима 6 нам не каже да ћемо физички умрети када згрешимо. То се односи на духовну смрт.

Друго, када смо спасени у Христу, избављени смо од коначне духовне смрти и добили смо прави духовни живот. Павле је рекао Римљанима: „… благодатни дар Божији је — вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем."

Треће, чак и греси верника ће и даље имати за ишод једну врсту духовне „смрти". Иако смо спасени од коначне казне греха (већног раздвајања од Бога), нисмо изузети од природних последица оштећеног односа са Оцем. Када грешимо, доживљавамо симптоме духовне смрти. Можемо да осећамо кривицу, празнину, збуњеност, или одвојеност од Бога. Понашамо се као да нисмо праведници. Наши греси, иако смо верници, погађају Божије срце и жалосте Светог Духа (Ефежанима 4:30). Иако наши греси не укидају наш однос са Богом, они постављају препреку између Бога и нас.

Замисли дете и родитеља. Када је дете непослушно, однос са родитељем је напет. Родитељ и даље воли дете и жели му најбоље. Дете никада не престаје да припада родитељу. Међутим, дете може се доживи неке последице: неповерење, дисциплиновање, осећај кривице, и сл. Однос се на крају обнови, али обично прво буде болно за дете.

Исто је и са нама и Богом. Када се побунимо против Божије владавине у свом животу, побунимо се против Живота, и тиме доживимо „смрт" (сломљеност која је болна). Када се вратимо Богу, вратимо се и духовном животу – заједништву са Богом, осећају смисла, праведности, слободе, итд. Радосни отац из приче о блудном сину је то најбоље рекао: „овај мој син био мртав и оживео је" (Лука 15:24).Врати се на Српску страну

Шта значи да је плата за грех смрт?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries