settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o planiranju porodice?

српски

Odgovor


Planiranje porodice je praksa regulisanja broja dece koja se rađaju u porodici, uključujući kontrolu broja godina između porođaja, pomoću veštačke kontracepcije, dobrovoljne sterilizacije, lečenja nevoljne neplodnosti, prirodnog planiranja porodice (NFP) ili drugih metoda za ili sprečavanje trudnoće. Razlozi za ovu vrstu kontrole razlikuju se od porodice do porodice i na njih mogu uticati mnogi faktori, kao što su izbor karijere, problemi u vezi, finansijsko stanje, fizički nedostaci, životna situacija itd.

Pošto moderne opcije kontrole rađanja i plodnosti nisu bile dostupne tokom biblijskih vremena, Biblija ne govori o tome da li se ove metode koriste za sprečavanje ili podsticanje trudnoće. Sprečavanje trudnoće u svrhe planiranja porodice, bilo privremeno ili trajno, je neutralan čin i ne smatra se grešnim. Istraživanje mogućnosti lečenja neplodnosti je takođe neutralan čin i nije grešan. Međutim, muž i žena bi trebalo da budu saglasni oko odluka koje se tiču buduće dece.

Iako nema ništa loše u tome da bračni par planira budućnost svoje porodice, oni moraju prihvatiti činjenicu da se Božja volja ne može osujetiti. Ne postoji ništa u Bibliji što kaže da svaki bračni par mora imati decu, ali Božji suverenitet može da uzurpira planove para, bez obzira na mere predostrožnosti koje preduzmu. Priče Solomonove 16:9 kažu: „Srce čovekovo smera svojim putem, ali GOSPOD usmerava njegove korake.” Ako je Božja volja da uvede dete u život bračnog para, kontraceptivni napori neće Mu poprečiti. Ako par praktikuje seks, sa ili bez kontracepcije, oni moraju biti spremni na mogućnost trudnoće.

Ako žena zatrudni neočekivano ili nevoljno, treba dozvoliti trudnoća da se dovede do termina. Abortus ili tableta za dan posle, nisu prihvatljiv oblik kontrole rađanja jer abortus i pilule za dan posle začeća deluju nakon začeća, što dovodi do smrti živog ljudskog bića. Bog poznaje svaku osobu pre njenog stvaranja i sa ljubavlju formira telo u materici (Jeremija 1:5; Psalam 139:13–16). Mnoge opcije, uključujući usvajanje, dostupne su za one koji ne žele da zadrže bebu.

Deca su dar od Gospoda (Psalam 127:3–4), ali ona sa sobom nose veliku odgovornost za roditelje. Ako bračni par odluči da još nije spreman za decu ili želi da isplanira razmak između dece, to je odluka koju slobodno mogu da donesu. Kroz molitvu i razgovor, muž i žena mogu mudro planirati svoju budućnost i budućnost svakog deteta kojim ih je Bog blagoslovio ( Poslovice 16:3; 21:5; Jakov 1:5 ).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o planiranju porodice?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries