settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о планирању породице?

srpski
Одговор


Планирање породице је пракса регулисања броја деце која се рађају у породици, укључујуц́и контролу броја година између порођаја, помоц́у вештачке контрацепције, добровољне стерилизације, лечења невољне неплодности, природног планирања породице (НФП) или других метода за или спречавање трудноће. Разлози за ову врсту контроле разликују се од породице до породице и на њих могу утицати многи фактори, као што су избор каријере, проблеми у вези, финансијско стање, физички недостаци, животна ситуација итд.

Пошто модерне опције контроле рађања и плодности нису биле доступне током библијских времена, Библија не говори о томе да ли се ове методе користе за спречавање или подстицање трудноц́е. Спречавање трудноц́е у сврхе планирања породице, било привремено или трајно, је неутралан чин и не сматра се грешним. Истраживање могуц́ности лечења неплодности је такође неутралан чин и није грешан. Међутим, муж и жена би требало да буду сагласни око одлука које се тичу будуц́е деце.

Иако нема ништа лоше у томе да брачни пар планира будуц́ност своје породице, они морају прихватити чињеницу да се Божја воља не може осујетити. Не постоји ништа у Библији што каже да сваки брачни пар мора имати децу, али Божји суверенитет може да узурпира планове пара, без обзира на мере предострожности које предузму. Приче Соломонове 16:9 кажу: „Срце човеково смера својим путем, али ГОСПОД усмерава његове кораке.” Ако је Божја воља да уведе дете у живот брачног пара, контрацептивни напори нец́е Му попречити. Ако пар практикује секс, са или без контрацепције, они морају бити спремни на могуц́ност трудноц́е.

Ако жена затрудни неочекивано или невољно, треба дозволити трудноц́а да се доведе до термина. Абортус или таблета за дан после, нису прихватљив облик контроле рађања јер абортус и пилуле за дан после зачец́а делују након зачец́а, што доводи до смрти живог људског биц́а. Бог познаје сваку особу пре њеног стварања и са љубављу формира тело у материци (Јеремија 1:5; Псалам 139:13–16). Многе опције, укључујуц́и усвајање, доступне су за оне који не желе да задрже бебу.

Деца су дар од Господа (Псалам 127:3–4), али она са собом носе велику одговорност за родитеље. Ако брачни пар одлучи да још није спреман за децу или жели да испланира размак између деце, то је одлука коју слободно могу да донесу. Кроз молитву и разговор, муж и жена могу мудро планирати своју будуц́ност и будуц́ност сваког детета којим их је Бог благословио ( Пословице 16:3; 21:5; Јаков 1:5 ).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о планирању породице?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries