settings icon
share icon
Pitanje

Šta je prema Bibliji pravo prijateljstvo?

српски

Odgovor


Gospod Isus Hrist nam je dao definiciju pravog prijatelja: „Niko nema veće ljubavi od ove: da neko položi svoj život za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji — ako činite što vam ja nalažem. Ne nazivam vas više slugama, jer sluga ne zna šta njegov gospodar čini; a vas sam nazvao prijateljima, zato što sam vam obznanio sve što sam čuo od svoga Oca" (Jovan 15:13-15). Isus je čist prime pravog prijatelja jer je dao svoj život za svoje „prijatelje". Takođe, svako može da postane Njegov prijatelj ako se pouzda u Njega kao svog ličnog spasitelja, ako se nanovo rodi i primi u Njemu novi život.

Postoji primer pravog prijateljstva između Davida i Saulovog sina Jonatana, koji je uprkos očevog progonstva i pokušaja da ubije Davida, ostao uz svog prijatelja. Ta priča se može naći u 1. Samuilovoj od osamnaestog do dvadesetog poglavlja. Neki još odeljci su 1. Samuilova 18:1-4; 19: 4-7; 20:11-17, 41-42.

Poslovice su takođe još jedan izvor mudrosti po pitanju prijatelja. „Prijatelj u svako vreme ljubi, a u nevolji se bratom pokazuje" (Poslovice 17:17). „Ko ima mnogo prijatelja na nesreću ih svoju ima. Ali ima prijatelja i od brata vernijih" (Poslovice 18:24). Da bismo imali prijatelja, moramo da budemo prijatelji. „Udarci od prijatelja vernost mu pokazuju, al prevarni su poljupci od dušmana" (Poslovice 27:6). „Kao što se gvožđe gvožđem oštri, tako jedan čovek draži gnev drugoga" (Poslovice 27:17).

Princip prijateljstva se takođe može naći u knjizi Amosa. „Idu li dvojica zajedno da se nisu dogovorili?" (Amos 3:3). Prijatelji imaju slično razmišljanje. Prijatelj je neko kome možemo da se poverimo sa potpunim poverenjem. Prijatelj je neko koga poštuješ i koji tebe poštuje, ne zato što zaslužuje već na osnovu sličnog načina razmišljanja.

Konačno, definicija pravog prijatelja dolazi od apostola Pavla: „Jedva će ko umreti za pravednika; za dobroga možda bi se ko i usudio da umre. Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas kad smo još bili grešnici." (Rimljanima 5:7-8). „Niko nema veće ljubavi od ove: da neko položi svoj život za svoje prijatelje" (Jovan 15:13). Eto, to je istina o prijateljstvu!

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je prema Bibliji pravo prijateljstvo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries