settings icon
share icon
Питање

Шта је према Библији право пријатељство? Wхат ис труе фриендшип аццординг то тхе Библе?

srpski
Одговор


Господ Исус Христ нам је дао дефиницију правог пријатеља: „Нико нема веће љубави од ове: да неко положи свој живот за своје пријатеље. Ви сте моји пријатељи mdash; ако чините што вам ја налажем. Не називам вас више слугама, јер слуга не зна шта његов господар чини; а вас сам назвао пријатељима, зато што сам вам обзнанио све што сам чуо од свога Оца" (Јован 15:13-15). Исус је чист приме правог пријатеља јер је дао свој живот за своје „пријатеље". Такође, свако може да постане Његов пријатељ ако се поузда у Њега као свог личног спаситеља, ако се наново роди и прими у Њему нови живот.

Постоји пример правог пријатељства између Давида и Сауловог сина Јонатана, који је упркос очевог прогонства и покушаја да убије Давида, остао уз свог пријатеља. Та прича се може наћи у 1. Самуиловој од осамнаестог до двадесетог поглавља. Неки још одељци су 1. Самуилова 18:1-4; 19: 4-7; 20:11-17, 41-42.

Пословице су такође још један извор мудрости по питању пријатеља. „Пријатељ у свако време љуби, а у невољи се братом показује" (Пословице 17:17). „Ко има много пријатеља на несрећу их своју има. Али има пријатеља и од брата вернијих" (Пословице 18:24). Да бисмо имали пријатеља, морамо да будемо пријатељи. „Ударци од пријатеља верност му показују, ал преварни су пољупци од душмана" (Пословице 27:6). „Као што се гвожђе гвожђем оштри, тако један човек дражи гнев другога" (Пословице 27:17).

Принцип пријатељства се такође може наћи у књизи Амоса. „Иду ли двојица заједно да се нису договорили?" (Амос 3:3). Пријатељи имају слично размишљање. Пријатељ је неко коме можемо да се поверимо са потпуним поверењем. Пријатељ је неко кога поштујеш и који тебе поштује, не зато што заслужује већ на основу сличног начина размишљања.

Коначно, дефиниција правог пријатеља долази од апостола Павла: „Једва ће ко умрети за праведника; за доброга можда би се ко и усудио да умре. Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас кад смо још били грешници." (Римљанима 5:7-8). „Нико нема веће љубави од ове: да неко положи свој живот за своје пријатеље" (Јован 15:13). Ето, то је истина о пријатељству

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је према Библији право пријатељство? Wхат ис труе фриендшип аццординг то тхе Библе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries