Шта је према Библији право пријатељство? Wхат ис труе фриендшип аццординг то тхе Библе?


Питање: Шта је према Библији право пријатељство? Wхат ис труе фриендшип аццординг то тхе Библе?

Одговор:
Господ Исус Христ нам је дао дефиницију правог пријатеља: „Нико нема веће љубави од ове: да неко положи свој живот за своје пријатеље. Ви сте моји пријатељи mdash; ако чините што вам ја налажем. Не називам вас више слугама, јер слуга не зна шта његов господар чини; а вас сам назвао пријатељима, зато што сам вам обзнанио све што сам чуо од свога Оца" (Јован 15:13-15). Исус је чист приме правог пријатеља јер је дао свој живот за своје „пријатеље". Такође, свако може да постане Његов пријатељ ако се поузда у Њега као свог личног спаситеља, ако се наново роди и прими у Њему нови живот.

Постоји пример правог пријатељства између Давида и Сауловог сина Јонатана, који је упркос очевог прогонства и покушаја да убије Давида, остао уз свог пријатеља. Та прича се може наћи у 1. Самуиловој од осамнаестог до двадесетог поглавља. Неки још одељци су 1. Самуилова 18:1-4; 19: 4-7; 20:11-17, 41-42.

Пословице су такође још један извор мудрости по питању пријатеља. „Пријатељ у свако време љуби, а у невољи се братом показује" (Пословице 17:17). „Ко има много пријатеља на несрећу их своју има. Али има пријатеља и од брата вернијих" (Пословице 18:24). Да бисмо имали пријатеља, морамо да будемо пријатељи. „Ударци од пријатеља верност му показују, ал преварни су пољупци од душмана" (Пословице 27:6). „Као што се гвожђе гвожђем оштри, тако један човек дражи гнев другога" (Пословице 27:17).

Принцип пријатељства се такође може наћи у књизи Амоса. „Иду ли двојица заједно да се нису договорили?" (Амос 3:3). Пријатељи имају слично размишљање. Пријатељ је неко коме можемо да се поверимо са потпуним поверењем. Пријатељ је неко кога поштујеш и који тебе поштује, не зато што заслужује већ на основу сличног начина размишљања.

Коначно, дефиниција правог пријатеља долази од апостола Павла: „Једва ће ко умрети за праведника; за доброга можда би се ко и усудио да умре. Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас кад смо још били грешници." (Римљанима 5:7-8). „Нико нема веће љубави од ове: да неко положи свој живот за своје пријатеље" (Јован 15:13). Ето, то је истина о пријатељству

English
Врати се на Српску страну
Шта је према Библији право пријатељство? Wхат ис труе фриендшип аццординг то тхе Библе?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога