settings icon
share icon
Pitanje

Da li je papa ili budući Papa, Anthihrist?

српски

Odgovor


Mnogo je nagađanja u vezi sa identitetom Antihrista. Jedna od najčešćih „žrtava" ovog nagađanja je papa rimokatoličke crkve. U doba protestantske reformacije, Martin Luter i neki drugi reformatori bili su ubeđeni da je papa tog vremena bio Antihrist. Papa Jovan Pavle II često je bio poistovećivan za Antihristom do svoje smrti. Sadašnji papa, Benedikt XVI je isto tako popularna meta. Zašto? Da li postoji išta u Bibliji što bi ukazivalo da će papa biti Antihrist?

Nagađanja oko toga da je papa mogući Antihrist vrti se uglavnom oko Otkrivenja 17:9. Opisujući zli sistem zadnjih vremena koji simbolizuje ženu koja jaše zver, Otkrivenje 17:9 kaže: „Ovde treba imati um koji ima mudrost. Sedam glava — to su sedam brda na kojima žena sedi". U drevnim vremenima, grad Rim bio je poznat kao grad „sedam brda", jer postoji sedam istaknutih brda koja okružuju grad. Zato se i misli da to ima veze sa Rimom. Zato, ako je zli sistem zadnjih vremena povezan nekako sa Rimom – ne treba puno razmišljati da bi se videla potencijalna povezanost sa rimokatoličkom crkvom, koja je u rimskom središtu. Brojni odlomci u Bibliji opisuju „Antihrista" koji će voditi pokret protiv Hrista tokom zadnjih vremena (Danilo 9:27; 2. Solunjanima 2:3-4; Otkrivenje 13: 5-8). Zato, ako se zli svetski sistem zadnjih vremena nalazi u Rimu i vodi ga pojedinac – papa je verovatni kandidat.

Međutim, mnogi komentatori Biblije kažu da žena ne može biti katolička crkva, a da se sedam brda ne može odnositi na Rim. Oni citiraju da Otkrivenje 17-18 jasno ukazuje da je žena koja jaše zver grad Vavilon. (Znamo da je grad Vavilon danas poznat po drugačijem imenu – Bagdad). Pored toga, stih 10 jasno govori da sedam brda simbolizuje sedam careva, od kojih je pet njih je „palo, jedan je tu, drugi još nije došao". Jasno je da se to ne može odnositi na sedam rimskih brda. Umesto toga, ovo se odnosi na sedam svetskih imperija kojima upravlja sedam careva. U doba Otkrivenja, pet svetskih carstava je već postojalo i palo – egipatsko, asirsko, vavilonska, midsko – persijsko i grčko – jedno (rimsko) je postojalo i jedno (antihristovo svetsko carstvo ) nije još došlo.

Ko god bude bio Antihrist, važno je da budemo upozoreni na njegov dolazak i da naučimo da prepoznajemo njega i sve koji poseduju njegov duh. Prva Jovanova 4:2-3 nam govori kako da identifikujemo antihristov duh: „Po ovome poznajte Božijeg duha: od Boga je svaki duh koji ispoveda da je Isus Hristos došao u telu, a svaki duh, koji ne ispoveda Isusa, nije od Boga". Sadašnji papa, Benedikt XVI priznaje Isusa kao da je od Boga i da je Isus došao u telu (vidi 1. Jovanova 4:2). Iako ne moramo da se složimo sa papom u vezi sa mnogim oblastima katoličke doktrine, njegovo viđenje ličnosti Isusa Hrista je biblijsko. Zato, teško je verovati da je papa Benedikt XVI Antihrist. Iako verujemo da je moguće da papa bude Antihrist, Biblija ne daje specifične informacije u vezi sa tim. Budući papa vrlo verovatno može da bude Antihrist ili je možda Antihristov lažni prorok (Otkrivenje 13:11-17). Ako je tako, ovaj budući papa biće jasno identifikovan time što će poreći da je Isus došao u telu.

English



Vrati se na Srpsku stranu

Da li je papa ili budući Papa, Anthihrist?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries