settings icon
share icon
Питање

Да ли је папа или будући Папа, Антхихрист?

srpski
Одговор


Много је нагађања у вези са идентитетом Антихриста. Једна од најчешћих „жртава" овог нагађања је папа римокатоличке цркве. У доба протестантске реформације, Мартин Лутер и неки други реформатори били су убеђени да је папа тог времена био Антихрист. Папа Јован Павле ИИ често је био поистовећиван за Антихристом до своје смрти. Садашњи папа, Бенедикт XВИ је исто тако популарна мета. Зашто? Да ли постоји ишта у Библији што би указивало да ће папа бити Антихрист?

Нагађања око тога да је папа могући Антихрист врти се углавном око Откривења 17:9. Описујући зли систем задњих времена који симболизује жену која јаше звер, Откривење 17:9 каже: „Овде треба имати ум који има мудрост. Седам глава — то су седам брда на којима жена седи". У древним временима, град Рим био је познат као град „седам брда", јер постоји седам истакнутих брда која окружују град. Зато се и мисли да то има везе са Римом. Зато, ако је зли систем задњих времена повезан некако са Римом – не треба пуно размишљати да би се видела потенцијална повезаност са римокатоличком црквом, која је у римском средишту. Бројни одломци у Библији описују „Антихриста" који ће водити покрет против Христа током задњих времена (Данило 9:27; 2. Солуњанима 2:3-4; Откривење 13: 5-8). Зато, ако се зли светски систем задњих времена налази у Риму и води га појединац – папа је вероватни кандидат.

Међутим, многи коментатори Библије кажу да жена не може бити католичка црква, а да се седам брда не може односити на Рим. Они цитирају да Откривење 17-18 јасно указује да је жена која јаше звер град Вавилон. (Знамо да је град Вавилон данас познат по другачијем имену – Багдад). Поред тога, стих 10 јасно говори да седам брда симболизује седам царева, од којих је пет њих је „пало, један је ту, други још није дошао". Јасно је да се то не може односити на седам римских брда. Уместо тога, ово се односи на седам светских империја којима управља седам царева. У доба Откривења, пет светских царстава је већ постојало и пало – египатско, асирско, вавилонска, мидско – персијско и грчко – једно (римско) је постојало и једно (антихристово светско царство ) није још дошло.

Ко год буде био Антихрист, важно је да будемо упозорени на његов долазак и да научимо да препознајемо њега и све који поседују његов дух. Прва Јованова 4:2-3 нам говори како да идентификујемо антихристов дух: „По овоме познајте Божијег духа: од Бога је сваки дух који исповеда да је Исус Христос дошао у телу, а сваки дух, који не исповеда Исуса, није од Бога". Садашњи папа, Бенедикт XВИ признаје Исуса као да је од Бога и да је Исус дошао у телу (види 1. Јованова 4:2). Иако не морамо да се сложимо са папом у вези са многим областима католичке доктрине, његово виђење личности Исуса Христа је библијско. Зато, тешко је веровати да је папа Бенедикт XВИ Антихрист. Иако верујемо да је могуће да папа буде Антихрист, Библија не даје специфичне информације у вези са тим. Будући папа врло вероватно може да буде Антихрист или је можда Антихристов лажни пророк (Откривење 13:11-17). Ако је тако, овај будући папа биће јасно идентификован тиме што ће порећи да је Исус дошао у телу.Врати се на Српску страну

Да ли је папа или будући Папа, Антхихрист?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries