settings icon
share icon
Pitanje

Šta je panteizam?

српски

Odgovor


Panteizam je stanovište da je Bog sve i svako i da je svako i sve Bog. Sličan je politeizmu (verovanje u više bogova) ali ide mnogo dalje jer naučava da je sve Bog. Drvo je Bog, kamen je Bog, životinja je Bog, nebo je Bog, sunce je Bog, ti si Bog... Panteizam je osnova za mnoge kultove i lažne religije (hinduizam i donekle budizam, razni unijatski kultovi, poštovaoci “majke prirode”).

Da li Biblija naučava panteizam? Ne. Mnogi Ljudi mešaju panteizam i doktrinu o Božijoj sveprisutnosti. U Psalmu 139:7-8 piše: „Kuda bih otišao od duha Tvog, i od lica Tvog kuda bih pobegao? Da izađem na nebo, Ti si onde. Da siđem u pakao, onde si.” Božija sveprisutnost znači da je on svugde. Nema tog mesta u svemiru gde on nije prisutan. Ali to nije isto što i panteizam. Bog je svugde, ali nije sve. Bog je “prisutan” u drvetu ili u nekoj osobi, ali to drvo ili osoba nije zbog toga Bog. Panteizam nema nikakve veze s biblijskim učenjem.

Najočigledniji biblijski argumenti protiv panteizma su bezbroj zapovesti protiv idolopoklonstva. Biblija zabranjuje klanjanje idolima, anđelima, nebeskim telima i elementima prirode. Da je panteizam ispravan, klanjanje nečemu takvom ne bi bilo pogrešno jer sve to je, u stvari, Bog. Klanjanje kamenu ili životinji bilo bi ispravno isto koliko i klanjanje Bogu koji je nevidljivo duhovno biće. Biblijsko jasno i dosledno odbacivanje idolopoklonstva je krajnje ubedljiv argument protiv panteizma.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je panteizam?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries