settings icon
share icon
Питање

Шта је пантеизам?

srpski
Одговор


Пантеизам је становиште да је Бог све и свако и да је свако и све Бог. Сличан је политеизму (веровање у више богова) али иде много даље јер научава да је све Бог. Дрво је Бог, камен је Бог, животиња је Бог, небо је Бог, сунце је Бог, ти си Бог... Пантеизам је основа за многе култове и лажне религије (хиндуизам и донекле будизам, разни унијатски култови, поштоваоци “мајке природе”).

Да ли Библија научава пантеизам? Не. Многи Људи мешају пантеизам и доктрину о Божијој свеприсутности. У Псалму 139:7-8 пише: „Куда бих отишао од духа Твог, и од лица Твог куда бих побегао? Да изађем на небо, Ти си онде. Да сиђем у пакао, онде си.” Божија свеприсутност значи да је он свугде. Нема тог места у свемиру где он није присутан. Али то није исто што и пантеизам. Бог је свугде, али није све. Бог је “присутан” у дрвету или у некој особи, али то дрво или особа није због тога Бог. Пантеизам нема никакве везе с библијским учењем.

Најочигледнији библијски аргументи против пантеизма су безброј заповести против идолопоклонства. Библија забрањује клањање идолима, анђелима, небеским телима и елементима природе. Да је пантеизам исправан, клањање нечему таквом не би било погрешно јер све то је, у ствари, Бог. Клањање камену или животињи било би исправно исто колико и клањање Богу који је невидљиво духовно биће. Библијско јасно и доследно одбацивање идолопоклонства је крајње убедљив аргумент против пантеизма.Врати се на Српску страну

Шта је пантеизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries