settings icon
share icon
Pitanje

Da li su demoni pali anđeli?

српски

Odgovor


Kada je tačno Bog stvorio anđele je za debatu, ali ono što je sigurno je da je Bog sve dobro stvorio jer on u svojoj svetosti ne može da stvori ništa što bi bilo grešno. Tako da kada se Satana, koji je nekad bio anđeo Lucifer, pobunio protiv Boga i ispao iz raja (Isaija 14; Jezekilj 28), jedna trećina anđela se priključila ovoj struji (Otkrivenje 12:3-4,9). Nema sumnje da su ovi pali anđeli sada poznati kao demoni.

Znamo da je pakao pripremljen za đavola i njegove anđele, prema Mateju 25:41: „Tada će reći i onima s leve strane: idite od mene, prokleti, u večni oganj pripremljen đavolu i njegovim anđelima.“ Isus je koristeći prisvojnu zamenicu „njegovi“ jasno rekao da ovi anđeli pripadaju sotoni. Otkrivenje 12:7-9 opisuje anđeosku borbu u zadnjim vremenima između Mihajla i „njegovih anđela“ i đavola i „njegovih anđela“. Iz ovih i sličnih stihova jasno je da su demoni i njegovi pali anđeli sinonimi.

Neki se protive ideji da su demoni pali anđeli demoni zbog toga što u Judinoj poslanici šesti stih stoji da su anđeli koji su zgrešili bili sačuvani „u večnim okovima pod mrakom za sud velikoga dana“. Međutim, jasno je da nisu svi anđeli koji su zgrešili sačuvani u okovima, jer je Satana i dalje slobodan (1. Petrova 5:8). Zašto bi Bog zatvorio ostatak palih anđela a dozvolio vođi pobune da ostane na slobodi? Izgleda da se Judina poslanica 6 odnosi samo na pale anđele koji su se pobunili na neki način, kao iz primera „sinovi Božiji“ iz 1. Mojsijeve 6.

Najuobičajenije objašnjenje za poreklo demona je kad je Nefilim iz 1.Mojsijeve 6 bio uništen u potopu, njihove duše bez tela su postale demoni. Iako Biblija ne govori konkretno šta se desilo sa njihovim dušma kad su bili ubijeni, malo je verovatno da je Bog uništio Nefilim u potopu samo zato da bi dozvolio da njihove duše kao demoni nanesu još više zla. Objašnjenje koje je biblijski nadoslednije što se tiče objašenjenja za poreklo demona je da su oni pali anđeli koji su se sa Satanom pobunili protiv Boga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li su demoni pali anđeli?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries