settings icon
share icon
Питање

Да ли су демони пали анђели?

srpski
Одговор


Када је тачно Бог створио анђеле је за дебату, али оно што је сигурно је да је Бог све добро створио јер он у својој светости не може да створи ништа што би било грешно. Тако да када се Сатана, који је некад био анђео Луцифер, побунио против Бога и испао из раја (Исаија 14; Језекиљ 28), једна трећина анђела се прикључила овој струји (Откривење 12:3-4,9). Нема сумње да су ови пали анђели сада познати као демони.

Знамо да је пакао припремљен за ђавола и његове анђеле, према Матеју 25:41: „Тада ће рећи и онима с леве стране: идите од мене, проклети, у вечни огањ припремљен ђаволу и његовим анђелима.“ Исус је користећи присвојну заменицу „његови“ јасно рекао да ови анђели припадају сотони. Откривење 12:7-9 описује анђеоску борбу у задњим временима између Михајла и „његових анђела“ и ђавола и „његових анђела“. Из ових и сличних стихова јасно је да су демони и његови пали анђели синоними.

Неки се противе идеји да су демони пали анђели демони због тога што у Јудиној посланици шести стих стоји да су анђели који су згрешили били сачувани „у вечним оковима под мраком за суд великога дана“. Међутим, јасно је да нису сви анђели који су згрешили сачувани у оковима, јер је Сатана и даље слободан (1. Петрова 5:8). Зашто би Бог затворио остатак палих анђела а дозволио вођи побуне да остане на слободи? Изгледа да се Јудина посланица 6 односи само на пале анђеле који су се побунили на неки начин, као из примера „синови Божији“ из 1. Мојсијеве 6.

Најуобичајеније објашњење за порекло демона је кад је Нефилим из 1.Мојсијеве 6 био уништен у потопу, њихове душе без тела су постале демони. Иако Библија не говори конкретно шта се десило са њиховим душма кад су били убијени, мало је вероватно да је Бог уништио Нефилим у потопу само зато да би дозволио да њихове душе као демони нанесу још више зла. Објашњење које је библијски надоследније што се тиче објашењења за порекло демона је да су они пали анђели који су се са Сатаном побунили против Бога.Врати се на Српску страну

Да ли су демони пали анђели?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries