settings icon
share icon
Pitanje

Može li čovek koji je oženjen razvedenom ženom da služi u crkvenom vođstvu?

српски

Odgovor


Kao osnovu ove teme, pročitajte naš članak o „mužu jedne žene" u 1. Timoteju 3:2,12 i Titu 1:6. Iako kvalifikacija „muž jedne žene" može, ponekad, da diskvalifikuje razvedenog i ponovo oženjenog muškarca od toga da služi u crkvenom vođstvu, još je teže pitanje koje se tiče čoveka koji nikad nije bio razveden, ali je oženjen ženom koja se prethodno razvela. Nijedan biblijski stih ne govori otvoreno o ovom pitanju, ali postoje biblijski principi koji mogu da se primene.

Prva Timoteju 3:11 je zanimljiv stih u vezi sa ovim pitanjem. Nije jasno da li se ovaj stih odnosi na žene đakona ili đakonice. Ovo prvo tumačenje „žene đakona" deluje verovatnije, jer bi bilo čudno da Pavle daje kvalifikacije za đakone u stihovima 8-10, a da navodi kvalifikacije za đakonice između tih stihova. Treba imati i na umu da ne postoji kvalifikacija „žena jednog muža" koja se odnosi na žene đakona. Niti postoji zahtev da se bude „častan" ili „bez mane". Umesto toga, kvalifikacije su da budu „časne, da ne klevetaju, trezvene, verne u svemu" (1. Timoteju 3:11).

Postoje mnoge stvari koje su u vezi sa ovim pitanjem. Da li je žena nedužna strana i u vezi sa preljubnikom ili zlostavljačem? Da li je žena bila vernik kada se desio razvod? Da li bivši muž i dalje pravi problem ili konflikte? Treba uzeti u obzir svako od ovih pitanja. Na kraju, ipak ostaje pitanje „častan/bez mane" koje se traži od starešina i đakona. Da li je činjenica da je žena razvedena loše svedočanstvo u zajednici? Da li potencijalni crkveni vođa može da se smatra pobožnim čovekom koji je vredan poštovanja i koga ljudi mogu slediti kao primer?

Izgleda da na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Isuviše je faktora uključeno. Crkva koja se suočava sa ovim pitanjem mora, u molitvi, da ispita situaciju i pokuša da razluči, koliko god je to moguće, da li potencijalni vođa može da se smatra „bez mane". Ako se ne vidi bilo kakva potencijalna šteta za svedočanstvo crkve, onda čovek oženjen razvedenom ženom može da se uzme u obzir za crkveno vođstvo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Može li čovek koji je oženjen razvedenom ženom da služi u crkvenom vođstvu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries