settings icon
share icon
Питање

Може ли човек који је ожењен разведеном женом да служи у црквеном вођству?

srpski
Одговор


Као основу ове теме, прочитајте наш чланак о „мужу једне жене" у 1. Тимотеју 3:2,12 и Титу 1:6. Иако квалификација „муж једне жене" може, понекад, да дисквалификује разведеног и поново ожењеног мушкарца од тога да служи у црквеном вођству, још је теже питање које се тиче човека који никад није био разведен, али је ожењен женом која се претходно развела. Ниједан библијски стих не говори отворено о овом питању, али постоје библијски принципи који могу да се примене.

Прва Тимотеју 3:11 је занимљив стих у вези са овим питањем. Није јасно да ли се овај стих односи на жене ђакона или ђаконице. Ово прво тумачење „жене ђакона" делује вероватније, јер би било чудно да Павле даје квалификације за ђаконе у стиховима 8-10, а да наводи квалификације за ђаконице између тих стихова. Треба имати и на уму да не постоји квалификација „жена једног мужа" која се односи на жене ђакона. Нити постоји захтев да се буде „частан" или „без мане". Уместо тога, квалификације су да буду „часне, да не клеветају, трезвене, верне у свему" (1. Тимотеју 3:11).

Постоје многе ствари које су у вези са овим питањем. Да ли је жена недужна страна и у вези са прељубником или злостављачем? Да ли је жена била верник када се десио развод? Да ли бивши муж и даље прави проблем или конфликте? Треба узети у обзир свако од ових питања. На крају, ипак остаје питање „частан/без мане" које се тражи од старешина и ђакона. Да ли је чињеница да је жена разведена лоше сведочанство у заједници? Да ли потенцијални црквени вођа може да се сматра побожним човеком који је вредан поштовања и кога људи могу следити као пример?

Изгледа да на ово питање не постоји универзалан одговор. Исувише је фактора укључено. Црква која се суочава са овим питањем мора, у молитви, да испита ситуацију и покуша да разлучи, колико год је то могуће, да ли потенцијални вођа може да се сматра „без мане". Ако се не види било каква потенцијална штета за сведочанство цркве, онда човек ожењен разведеном женом може да се узме у обзир за црквено вођство.Врати се на Српску страну

Може ли човек који је ожењен разведеном женом да служи у црквеном вођству?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries