settings icon
share icon
Pitanje

Da li upozorenje u Otkrivenju 22:18-19 važi za celu Bibliju ili samo za knjigu Otkrivenja?

српски

Odgovor


Otkrivenje 22:18-19 sadrži upozorenje svakom ko krivotvori biblijski tekst: „Svedočim svakom ko sluša proročke reči ove knjige: ako im ko dometne nešto, na toga će Bog navaliti zla napisana u ovoj knjizi. Ako pak ko oduzme nešto od reči ove proročke knjige, Bog će oduzeti njegov deo od drveta života i od svetoga grada, koji su opisani u ovoj knjizi“. Da li se ovi stihovi odnose na celu Bibliju ili samo na knjigu Otkrivenja?

Ovo upozorenje dato je posebno onima koji krivotvore poruku knjige Otkrivenja. Sam Isus je autor Otkrivenja i darodavac vizije apostolu Jovanu (Otkrivenje 1:1). S obzirom na to, On je taj koji daje zaključak knjizi potvrđujući finalnost proroštava. Ovo su Njegove reči i On daje upozorenje za njihovo krivotvorenje na bilo koji način, bilo da je u pitanju dodavanje, skraćivanje, falsifikovanje, promene ili unutrašnje pogrešno tumačenje. Ovo upozorenje je eksplicitno i strašno. Svako ko krivotvori otkrivenje ove knjige iskusiće pošasti Otkrivenja, a oni koji to rade neće imati udela u večnom životu na nebu.

Iako se upozorenje u Otkrivenju 22:18-19 odnosi na knjigu Otkrivenja, princip koji stoji iza ovog stiha primenjuje se na svakog ko namerno krivotvori Božiju Reč. Mojsije je dao slično upozorenje u Ponovljenom zakonu 4:1-2, gde je upozorio Izraelce da čuju i poslušaju zapovesti Gospodnje, ne oduzimajući niti dodajući ništa Reči. Izreke 30:5-6 sadrže slično upozorenje svakom ko bi dodao Božijim rečima: biće ukoren i dokazaće se da je lažov. Iako se upozorenje u Otkrivenju 22:18-19 posebno odnosi na knjigu Otkrivenja, njen princip mora biti primenjen na celokupnu Božiju Reč. Moramo biti oprezni u rukovanju Biblijom, brižno i sa poštovanjem, tako da ne izvitoperimo njenu poruku.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li upozorenje u Otkrivenju 22:18-19 važi za celu Bibliju ili samo za knjigu Otkrivenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries