settings icon
share icon
Питање

Да ли упозорење у Откривењу 22:18-19 важи за целу Библију или само за књигу Откривења?

srpski
Одговор


Откривење 22:18-19 садржи упозорење сваком ко кривотвори библијски текст: „Сведочим сваком ко слуша пророчке речи ове књиге: ако им ко дометне нешто, на тога ће Бог навалити зла написана у овој књизи. Ако пак ко одузме нешто од речи ове пророчке књиге, Бог ће одузети његов део од дрвета живота и од светога града, који су описани у овој књизи“. Да ли се ови стихови односе на целу Библију или само на књигу Откривења?

Ово упозорење дато је посебно онима који кривотворе поруку књиге Откривења. Сам Исус је аутор Откривења и дародавац визије апостолу Јовану (Откривење 1:1). С обзиром на то, Он је тај који даје закључак књизи потврђујући финалност пророштава. Ово су Његове речи и Он даје упозорење за њихово кривотворење на било који начин, било да је у питању додавање, скраћивање, фалсификовање, промене или унутрашње погрешно тумачење. Ово упозорење је експлицитно и страшно. Свако ко кривотвори откривење ове књиге искусиће пошасти Откривења, а они који то раде неће имати удела у вечном животу на небу.

Иако се упозорење у Откривењу 22:18-19 односи на књигу Откривења, принцип који стоји иза овог стиха примењује се на сваког ко намерно кривотвори Божију Реч. Мојсије је дао слично упозорење у Поновљеном закону 4:1-2, где је упозорио Израелце да чују и послушају заповести Господње, не одузимајући нити додајући ништа Речи. Изреке 30:5-6 садрже слично упозорење сваком ко би додао Божијим речима: биће укорен и доказаће се да је лажов. Иако се упозорење у Откривењу 22:18-19 посебно односи на књигу Откривења, њен принцип мора бити примењен на целокупну Божију Реч. Морамо бити опрезни у руковању Библијом, брижно и са поштовањем, тако да не извитоперимо њену поруку.Врати се на Српску страну

Да ли упозорење у Откривењу 22:18-19 важи за целу Библију или само за књигу Откривења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries