settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači 12. poglavlje Otkrivenja?

српски

Odgovor


U Otkrivenju poglavlje 12, Jovan vidi viziju žene„obučena u sunce i mesec pod njenim nogama, a na glavi joj venac od dvanaest zvezda" (Otkrivenje 12:1). Obratite pažnju na sličnost između ovog opisa i opisa koji je Josif dao u vezi sa svojim ocem Jakovom (Izrael) i majkom i decom (Postanje 37: 9-11). Dvanaest zvezda odnosi se na dvanaest plemena Izraela. Tako da je žena u Otkrivenju 12 Izrael.

Dodatni dokaz za ovo je tumačenje u Otkrivenju 12:2-5 koje govori o ženi koja je trudna i koja se porađa. Iako je tačno da je Marija rodila Isusa, takođe je tačno, da je Isus, sin Davidov iz Judinog plemena došao iz Izraela. Na neki način, Izrael je izrodio Isusa Hrista. Stih 15 kaže da je ženino dete bilo „muško dete, sin, koji će svima narodima biti pastir sa gvozdenom palicom. I njeno dete bi uzeto k Bogu i njegovom prestolu". Ovo je jasni opis Isusa. Isus je uzet na nebo (Dela 1:9-11) i jednog dana će uspostaviti Njegovo carstvo na zemlji (Otkrivenje 20:4-6) i vladaće zemljom sa svojim savršenim sudom („gvozdenom palicom"; vidi Psalam 2:7-9).

Žena koja beži u divljinu 1260 dana odnosi se na buduće vreme koje se zove Velika nevolja. 1260 dana je 42 meseca (po 30 dana u svakom) što je isto kao i 3 i po godine. Na polovini Nevolje, Zver (Antihrist) postaviće sopstveni lik u hramu koji će biti izgrađen u Jerusalimu. Ovo je gnusoba opustošenja o kojoj je Isus govorio u Mateju 24:15 i Marku 13:14. Kada Zver ovo uradi, on će prekršiti mirovni ugovor koji je napravljen sa Izraelom i narodom i narod mora da beži radi bezbodnosti – moguće u Petru (vidi takođe Matej 24; Danilo 9:27). Ovaj beg Jevreja opisan je kao žena koja beži u divljinu.

Otkrivenje 12:12-17 govori o tome kako će đavo povesti rat protiv Izraela, pokušavajući da ga uništi (Satana zna da je njegovo vreme kratko, relativno govoreći – vidi Otkrivenje 20:1-3, 10). Takođe govori o tome da će Bog zaštiti Izrael u pustinji. Otkrivenje 12:14 kaže Izrael će biti zaštićen od đavola „jedno vreme, i dva vremena, i po vremena („jedno vreme "– jedna godina; „dva vremena" – dve godine, „po vremena "– pola godine; drugim rečima, 3 i po godine).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači 12. poglavlje Otkrivenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries