settings icon
share icon
Питање

Шта значи 12. поглавље Откривења?

srpski
Одговор


У Откривењу поглавље 12, Јован види визију жене„обучена у сунце и месец под њеним ногама, а на глави јој венац од дванаест звезда" (Откривење 12:1). Обратите пажњу на сличност између овог описа и описа који је Јосиф дао у вези са својим оцем Јаковом (Израел) и мајком и децом (Постање 37: 9-11). Дванаест звезда односи се на дванаест племена Израела. Тако да је жена у Откривењу 12 Израел.

Додатни доказ за ово је тумачење у Откривењу 12:2-5 које говори о жени која је трудна и која се порађа. Иако је тачно да је Марија родила Исуса, такође је тачно, да је Исус, син Давидов из Јудиног племена дошао из Израела. На неки начин, Израел је изродио Исуса Христа. Стих 15 каже да је женино дете било „мушко дете, син, који ће свима народима бити пастир са гвозденом палицом. И њено дете би узето к Богу и његовом престолу". Ово је јасни опис Исуса. Исус је узет на небо (Дела 1:9-11) и једног дана ће успоставити Његово царство на земљи (Откривење 20:4-6) и владаће земљом са својим савршеним судом („гвозденом палицом"; види Псалам 2:7-9).

Жена која бежи у дивљину 1260 дана односи се на будуће време које се зове Велика невоља. 1260 дана је 42 месеца (по 30 дана у сваком) што је исто као и 3 и по године. На половини Невоље, Звер (Антихрист) поставиће сопствени лик у храму који ће бити изграђен у Јерусалиму. Ово је гнусоба опустошења о којој је Исус говорио у Матеју 24:15 и Марку 13:14. Када Звер ово уради, он ће прекршити мировни уговор који је направљен са Израелом и народом и народ мора да бежи ради безбодности – могуће у Петру (види такође Матеј 24; Данило 9:27). Овај бег Јевреја описан је као жена која бежи у дивљину.

Откривење 12:12-17 говори о томе како ће ђаво повести рат против Израела, покушавајући да га уништи (Сатана зна да је његово време кратко, релативно говорећи – види Откривење 20:1-3, 10). Такође говори о томе да ће Бог заштити Израел у пустињи. Откривење 12:14 каже Израел ће бити заштићен од ђавола „једно време, и два времена, и по времена („једно време "– једна година; „два времена" – две године, „по времена "– пола године; другим речима, 3 и по године).Врати се на Српску страну

Шта значи 12. поглавље Откривења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries