settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači ostaviti i prilepiti se?

српски

Odgovor


“Zato će ostaviti čovek oca svog i mater svoju, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo” (1. Mojsijeva 2:24). U drugim prevodima umesto “ostaviti i prilepiće se” stoji “ostaviti i ujediniti se”, “ostaviti i spojiti se” i “ostaviti i prionuti”. Šta zapravo znači kad ostaviš oca i majku i prilepiš se svom bračnom drugu?

Kako je zabeleženo u drugoj glavi 1. Mojsijeve, Bog je prvo stvorio Adama pa Evu. Bog je lično doveo Evu Adamu i odredio da budu sjedinjeni u braku. Rekao je da će njih dvoje postati jedno telo. To je slika bračne intime – čin ljubavi koji isključuje bilo kog drugog. "Prilepiti" znači "prionuti, držati se, spojiti se”. To je jedinstveno spajanje dvoje ljudi u jednu celinu. To znači da ne odustanete kada stvari ne idu kako treba. To podrazumeva razgovor, molitvu, strpljenje i veru da će Bog raditi u vašim srcima, volju da priznaš kad pogrešiš i tražiš oproštenje, i redovno tražiš Božij savet u njegovoj Reči.

Ako neko od supružnika ne ostavi i ne prilepi se, u braku nastaju problemi. Ako bračni drugovi zaista ne ostave svoje roditelje, dolazi do konflikta i stresnih situacija. Ostaviti roditelje ne znači da ih treba ignorisati i izbegavati. Ostaviti znači prepoznati da si sklapanjem braka stvorio novu porodicu koja ima prioritet u odnosu na prethodnu. Ako se supružnici ne prilepe jedno za drugo, osećaće nedostatak intimnosti i zajedništva. Prilepljivanje za bračnog druga ne znači da morate provoditi svaki trenutak zajedno i da nemate prijatelje. To je prepoznavanje da ste vas dvoje sjedinjeni, bukvalno slepljeni. Prilepljivanje je ključni faktor u izgrađivanju braka koji će izdržati teška vremena i biti predivan odnos kakvim ga je Bog zamislio.

“Ostavljanje i prilepljivanje” u braku je i slika zajedništva kakvo Bog želi da ima sa nama. “Za Gospodom Bogom svojim idite, i Njega se bojte; Njegove zapovesti čuvajte, i glas Njegov slušajte, i Njemu služite i Njega se držite” (5.Mojsijeva 13:4). To podrazumeva da ostavimo sve ostale bogove, u bilo kom obliku, i pridružimo se jedinom Bogu. Mi se “prilepljujemo” Bogu kad čitamo njegovu reč i podređujemo se njegovom autoritetu. I dok ga budemo sledili, otkrićemo da njegova zapovest da ostavimo oca i majku i prilepimo se bračnom drugu znači da ćemo naći posvećenost i sigurnost, kao što je to bila njegova namera. Bog ozbiljno shvata svoj plan za brak. Ostavljanje i prilepljivanje je Božiji plan za sve koji se venčavaju, a kada sledimo Božiji plan nikad se nećemo razočarati.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači ostaviti i prilepiti se?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries