settings icon
share icon
Питање

Шта значи оставити и прилепити се?

srpski
Одговор


“Зато ће оставити човек оца свог и матер своју, и прилепиће се к жени својој, и биће двоје једно тело” (1. Мојсијева 2:24). У другим преводима уместо “оставити и прилепиће се” стоји “оставити и ујединити се”, “оставити и спојити се” и “оставити и прионути”. Шта заправо значи кад оставиш оца и мајку и прилепиш се свом брачном другу?

Како је забележено у другој глави 1. Мојсијеве, Бог је прво створио Адама па Еву. Бог је лично довео Еву Адаму и одредио да буду сједињени у браку. Рекао је да ће њих двоје постати једно тело. То је слика брачне интиме – чин љубави који искључује било ког другог. "Прилепити" значи "прионути, држати се, спојити се”. То је јединствено спајање двоје људи у једну целину. То значи да не одустанете када ствари не иду како треба. То подразумева разговор, молитву, стрпљење и веру да ће Бог радити у вашим срцима, вољу да признаш кад погрешиш и тражиш опроштење, и редовно тражиш Божиј савет у његовој Речи.

Ако неко од супружника не остави и не прилепи се, у браку настају проблеми. Ако брачни другови заиста не оставе своје родитеље, долази до конфликта и стресних ситуација. Оставити родитеље не значи да их треба игнорисати и избегавати. Оставити значи препознати да си склапањем брака створио нову породицу која има приоритет у односу на претходну. Ако се супружници не прилепе једно за друго, осећаће недостатак интимности и заједништва. Прилепљивање за брачног друга не значи да морате проводити сваки тренутак заједно и да немате пријатеље. То је препознавање да сте вас двоје сједињени, буквално слепљени. Прилепљивање је кључни фактор у изграђивању брака који ће издржати тешка времена и бити предиван однос каквим га је Бог замислио.

“Остављање и прилепљивање” у браку је и слика заједништва какво Бог жели да има са нама. “За Господом Богом својим идите, и Њега се бојте; Његове заповести чувајте, и глас Његов слушајте, и Њему служите и Њега се држите” (5.Мојсијева 13:4). То подразумева да оставимо све остале богове, у било ком облику, и придружимо се једином Богу. Ми се “прилепљујемо” Богу кад читамо његову реч и подређујемо се његовом ауторитету. И док га будемо следили, открићемо да његова заповест да оставимо оца и мајку и прилепимо се брачном другу значи да ћемо наћи посвећеност и сигурност, као што је то била његова намера. Бог озбиљно швата свој план за брак. Остављање и прилепљивање је Божији план за све који се венчавају, а када следимо Божији план никад се нећемо разочарати.Врати се на Српску страну

Шта значи оставити и прилепити се?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries