settings icon
share icon
Pitanje

Šta je osnivanje crkava?

српски

Odgovor


Osnivanje crkava je uspostavljanje organizovanog tela vernika na novoj lokaciji. Proces osnivanja crkve uključuje evangelizaciju, učeništvo novih vernika, obuku crkvenih vođa i organizaciju crkve prema novozavetnom modelu. Proces obično uključuju pisanje crkvene povelje/izjave o doktrini i pronalaženje mesta za sastajanje ili kupovinu zemljišta i izgradnju nove crkve.

Osnivanje crkava deo je većeg dela „misije". Osnivači crkava su misionari koji se usredsređuju na propovedanje i podučavanje Božije Reči. Drugi misionari koji imaju određene veštine možda se ne mogu zvanično smatrati „osnivačima crkava", ali oni će pružiti dragocenu službu onima koji jesu osnivači. U tu grupu misionara spadaju radio komentatori, piloti, štampari, prevodioci Biblije i medicinsko osoblje.

Krajnji cilj većine osnivača crkava je da proslave Gospoda u zajednici osnivanjem autonomnog tela vernika koje samostalno raste. Kada ispuni taj cilj i crkva je u stanju da samostalno funkcioniše, osnivač crkava nastavlja dalje i otpočinje proces na drugom mestu.

Fokus na osnivanju crkava je biblijski. Kako je apostol Pavle putovao kroz određenu oblast, on bi uvek pokušao da provede dovoljno vremena da uspostavi lokalno telo vernika i obuči vođstvo ( Dela 14:21-23). Kasnije, pokušao bi da ponovo poseti te crkve i utvrdi ih i ohrabri u veri (Dela 15:41; 1. Solunjanima 3:2). Crkve koje je on osnovao bi i same slale misiionare i tako se osnivanje crkava nastavljalo (1. Solunjanima 1:8).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je osnivanje crkava?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries