settings icon
share icon
Pitanje

Zašto treba da verujem u organizovanu religiju?

српски

Odgovor


Rečnik nudi sedeće kao definiciju za “religiju” - “vera da se Bog ili bogovi trebaju slaviti, obično izražena kroz ponašanje ili ritual; bilo koji specifičan sistem verovanja, slavljenja, itd., često uključuje neki etički kod.” U svetlu ove defenicije, Biblija govori o organizovanoj religiji i u mnogim slučajevima svrha i uticaj koji "organizovana religija" ima nije nešto sa čim je Bog zadovoljan. Evo nekoliko primera gde je organizovana religija opisana.

Prva Mojsijeva 11:1-9: U možda prvoj instanci organizovane religije, Nojevi naslednici su se organizovali da izgrade kulu, verujući da ako budu bili u stanju da je izgrade dovoljno visoku, da će biti spaseni. Verovali su da je njihovo jedinstvo važnije od njihovog odnosa sa Bogom. Bog se umešao, pomešao je njihove jezike i time uništio njihovu religiju.

Druga Mojsijeva 6 i dalje: Bog je dao obećanja Avramu (Avraamu) u vezi sa posebnim odnosom između njegovih naslednika i Boga. Međutim, vidimo ovo “organizovanje” za naciju koja počinje sa izlaskom i nastavlja se kroz celu istoriju Izraelaca. Deset Zapovesti, Šator od Sastanka, žrtveni sistem, itd.,Bog je sve to organizovao sa namerom da to Izraelci slede. Dalje izučavanje Novog zaveta pojašnjava da je krajnji cilj ove religije bio da dovede sledbenike do Hrista (Galatima 3; Rimljanima 7). Međutim, mnogi su pogrešno razumeli sve ovo i umesto Istinitog Boga, su slavili neke elemente.

Knjiga Sudijama i dalje: Većina konflikata koje su imali Izraelci su bili poradi oraganizovane religije. Primeri: Val (Knjiga Sudijama 6; Prva Carevima 18); Dagon (Prva Samuliova 5); Moleh (Druga Carevima 23:10). Bog je iskoristio ove religije da bi pokazao svoju moć tako što ih je porazio.

Evanđelja: Fariseji i Sadukeji predstavljaju organizovanu religiju u vreme Hrista. Isus im se neprestano suprostavljao zbog njihovog lažnog učenja i licemernog načina života. Mnogi od njih su promenili religiju – naprimer Pavle.

Poslanice (pisma): Postojale su organizovane grupe koje su mešale evanđelje sa određenom listom stvari koje je trebalo vršiti. Oni su isto tražili način da nateraju vernike da se promene i prihvate ovu novu religiju. Poslanice Galatima i Kološanima upozoravaju na ovo.

Otkrivenje: Čak i u krajnjim vremenima, organizovana religija će imati uticaj na svet onda kada Antihrist bude uspostavio jednu svetsku religiju.

U većini slučajeva krajnji rezultat “organizovane religije” je da poremeti namere Božije. No, Biblija govori o organizovanim hrišćanima (vernicima) koji su deo Njegovog plana. On ih zove crkvama. Opis koji se nalazi u Delima apostolskim i u Poslanicama daje uputstvo kako crkva da bude organizovana i međuzavisna. Organizacija vodi ka zaštiti, produktivnosti i dosezanju drugih za Hrista (Dela 2:41-47).

U ovom slučaju, bilo bi bolje da se zove “organizovani odnos.” Ne postoji plan kojim se može dosegnuti Bog (On pruža ruku ka njima). Nema ponosa (svi su primljeni po blagodati). Ne bi trebalo da ima prepirki oko vođstva (Hrist je Glava – Kološanima 1:18). Ne bi trebalo da ima predrasuda (Svi smo jedno u Hristu – Galatima 3:28). Organizacija nije problem. Da sledite religu je problem.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto treba da verujem u organizovanu religiju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries