settings icon
share icon
Питање

Зашто треба да верујем у организовану религију?

srpski
Одговор


Речник нуди седеће као дефиницију за “религију” - “вера да се Бог или богови требају славити, обично изражена кроз понашање или ритуал; било који специфичан систем веровања, слављења, итд., често укључује неки етички код.” У светлу ове дефениције, Библија говори о организованој религији и у многим случајевима сврха и утицај који "организована религија" има није нешто са чим је Бог задовољан. Ево неколико примера где је организована религија описана.

Прва Мојсијева 11:1-9: У можда првој инстанци организоване религије, Нојеви наследници су се организовали да изграде кулу, верујући да ако буду били у стању да је изграде довољно високу, да ће бити спасени. Веровали су да је њихово јединство важније од њиховог односа са Богом. Бог се умешао, помешао је њихове језике и тиме уништио њихову религију.

Друга Мојсијева 6 и даље: Бог је дао обећања Авраму (Аврааму) у вези са посебним односом између његових наследника и Бога. Међутим, видимо ово “организовање” за нацију која почиње са изласком и наставља се кроз целу историју Израелаца. Десет Заповести, Шатор од Састанка, жртвени систем, итд.,Бог је све то организовао са намером да то Израелци следе. Даље изучавање Новог завета појашњава да је крајњи циљ ове религије био да доведе следбенике до Христа (Галатима 3; Римљанима 7). Међутим, многи су погрешно разумели све ово и уместо Истинитог Бога, су славили неке елементе.

Књига Судијама и даље: Већина конфликата које су имали Израелци су били поради ораганизоване религије. Примери: Вал (Књига Судијама 6; Прва Царевима 18); Дагон (Прва Самулиова 5); Молех (Друга Царевима 23:10). Бог је искористио ове религије да би показао своју моћ тако што их је поразио.

Еванђеља: Фарисеји и Садукеји представљају организовану религију у време Христа. Исус им се непрестано супростављао због њиховог лажног учења и лицемерног начина живота. Многи од њих су променили религију – например Павле.

Посланице (писма): Постојале су организоване групе које су мешале еванђеље са одређеном листом ствари које је требало вршити. Они су исто тражили начин да натерају вернике да се промене и прихвате ову нову религију. Посланице Галатима и Колошанима упозоравају на ово.

Откривење: Чак и у крајњим временима, организована религија ће имати утицај на свет онда када Антихрист буде успоставио једну светску религију.

У већини случајева крајњи резултат “организоване религије” је да поремети намере Божије. Но, Библија говори о организованим хришћанима (верницима) који су део Његовог плана. Он их зове црквама. Опис који се налази у Делима апостолским и у Посланицама даје упутство како црква да буде организована и међузависна. Организација води ка заштити, продуктивности и досезању других за Христа (Дела 2:41-47).

У овом случају, било би боље да се зове “организовани однос.” Не постоји план којим се може досегнути Бог (Он пружа руку ка њима). Нема поноса (сви су примљени по благодати). Не би требало да има препирки око вођства (Христ је Глава – Колошанима 1:18). Не би требало да има предрасуда (Сви смо једно у Христу – Галатима 3:28). Организација није проблем. Да следите религу је проблем.Врати се на Српску страну

Зашто треба да верујем у организовану религију?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries