settings icon
share icon
Pitanje

Počinio sam greh___________. Da li će mi Bog oprostiti?

српски

Odgovor


Imenuj ovde grehe koje si počinio______. Da, Bog može i hoće da oprosti svaki greh. Doktrina okajanja je ono što objašnjava spasenje i oproštenje greha. Bog uračunava Hristovu pravednost onima koji ponizno traže oproštenje greha (Isaija 53:5-6; 2. Korinćanima 5:21). On je platio punu cenu za naše grehe, a vernicima je, u potpunosti, oprošten svaki greh koji počine – prošli, sadašnji i budući. Postoji takođe i svakodnevno opraštanje dok ispovedamo grehe i odričemo ih se radi našeg posvećenja. Ukoliko poredite bilo koji greh sa ubistvom Isusa, bledi u poređenju sa tim, a ipak Isus je rekao:„Bože, oprosti im, ,jer ne znaju šta čine" (Luka 23:34).

Ideje spasenja i oproštenja su neraskidivo povezane. Na sreću, Božija blagodat je dovoljna za bilo koji i svaki greh, koji god da je greh u pitanju. Primanje oproštenja zavisi od pojedinca. Ovo je prva stvar; da li ćes primiti spasenje (oproštenje greha) koje Hristos nudi? Ako je odgovor „da", onda ti je u potpunosti oprošten sav dug greha (Dela 13:38-39). Ovo oproštenje dolazi po veri u Isusa i isključivo po Božijoj blagodati, ne po postupcima ili dobrim delima (Rimljanima 3;20,22). Spasenje počinje poniznim priznanjem da nikada nećemo biti dovoljno dobri da odemo na nebo na osnovu sopstenih zasluga i da nam je potrebno oproštenje. Prihvatanje Isusa znači verovati da su Njegova smrt i vaskrsenje platili platu za sve grehe ikada počinjene i da je to potrebno da se pokrije sav greh (2. Korinćanima 12:9).

Ako si primio Isusa Hrista kao svog Spasitelja, Bog ti je već oprostio svaki tvoj greh. Ukoliko nisi, priznaj svoje grehe Bogu i On će te očistiti i obnoviti tvoj odnos sa Njim (1. Jovanova 1:8-9). Čak i sa oproštenjem, možda ćes i dalje iskusiti osećanje krivice. Osećaj krivice oko greha je u stvari prirodan odgovor naše savesti i tu je da nas podseti da ne ponavljamo grešne šeme ponašanja. Razumeti da je Isus u potpunosti sposoban da oprosti greh bilo kog obima je nada našeg spasenja. Razumeti opraštanje je lek za naše osećanje krivice.

Saznanje o tome koliko je oproštenje u stvari jedan divan, blagodatan dar od Boga koji nas voli omogućava nam da vidimo koliko je Bog zaista divan. Kada razmišljamo o našem grehu i koliko smo bedni i nedostojni oproštenja, postaje jasno da je Bog pun ljubavi, samilosti i da je vredan našeg slavljenja. Naš grešni ponos koji se opire da traži oproštaj je ono što stoji između nas i odnosa sa brižnim Spasiteljem. Ali, za one koji traže oproštenje, mogu da veruju da je Isus dovoljan i da je voljan da oprosti i spase ih od njihovog greha i da će oni na kraju ući u Njegove odaje sa slavljenjem (Psalam 100:4).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Počinio sam greh___________. Da li će mi Bog oprostiti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries