settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da oprostim onima koji zgreše protiv mene?

српски

Odgovor


Svako je bio uvređen, povređen ili je zgrešeno protiv njega u nekom trenutku u životu. Kako da se ponašamo kada se takve stvari dese? Prema Bibliji, mi treba da oprostimo. Efescima 4:32 objavljuju: “Budite među sobom čestiti, milosrdni, praštajući jedan drugom−kao što je i Bog vama u Hristu oprostio.” Slično, Kološanima 3:13 kažu: “Podnosite jedan drugog i praštajte jedan drugom, kao što je Gospod i vama oprostio, tako opraštajte i vi.” Ključ u oba stiha u Pismu je da oprostimo kao što je Bog nama oprostio. Zašto opraštamo? Zato što je nama oprošteno!

Oproštenje bi bilo jednostavno ako bi trebalo da ga damo onome ko dođe da ga traži u tuzi i pokajanju. Biblija nam kaže da treba da oprostima onima koji zgreše protiv nas, bez uslova. Odbijajući da istinski oprostimo osobi demonstriramo ljutnju, gorčinu i bes – ni jedna od ovih ne treba da bude odlika hrišćanina. U molitvi Gospodnjoj, mi tražimo od Boga da nam oprosti naše grehe, kao što i mi opraštamo onima koji zgreše protiv nas (Matej 6:12). Isus je rekao u Mateju 6:14-15, “Jer ako oprostite ljudima njihove greške, oprostiće i vama Otac vaš nebeski; ako li ne oprostite ljudima, ni Otac vaš neće oprostiti grešaka vaših.” U svetlu drugih stihova Pisma koji govore o Božijem oproštenju, Matej 6:14-15 se najbolje shvata kada kaže da ljudi koji odbijaju da oproste drugima nisu sami istinski iskusili Božije oproštenje.

Kada god propustimo da poslušamo Božije zapovesti, mi grešimo protiv Njega. Kad god zgrešimo protiv nekog, mi ne samo da grešimo protiv njega već i protiv Boga. Kada pogledamo na neverovatnu Božiju milost da nam oprosti SVE naše prestupe, shvatamo da nemamo pravo da zadržavamo ovu blagodat od drugih. Mi smo zgrešili protiv Boga neizrecivo više nego što bilo koja osoba može da zgreši protiv nas. Ako je Bog nama oprostio toliko mnogo, kako možemo mi da odbijemo da oprostima drugima tako malo? Isusova parabola u Mateju 18:23-35 je snažna ilustracija te istine. Bog obećava da kada Mu dođemo tražeći oproštenje, On nam ga bezuslovno garantuje (Prva Jovanova 1:9). Oproštenje koje pružamo drugima ne treba da ima granice, na isti način na koje je Božije oproštenje bezgranično (Luka 17:3-4).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da oprostim onima koji zgreše protiv mene?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries