settings icon
share icon
Питање

Шта је опроштење другима, опроштење и да ли је библијски?

srpski
Одговор


Свако је био увређен, повређен или је згрешено против њега у неком тренутку у животу. Како да се понашамо када се такве ствари десе? Према Библији, ми треба да опростимо. Ефесцима 4:32 објављују: “Будите међу собом честити, милосрдни, праштајући један другом−као што је и Бог вама у Христу опростио.” Слично, Колошанима 3:13 кажу: “Подносите један другог и праштајте један другом, као што је Господ и вама опростио, тако опраштајте и ви.” Кључ у оба стиха у Писму је да опростимо као што је Бог нама опростио. Зашто опраштамо? Зато што је нама опроштено!

Опроштење би било једноставно ако би требало да га дамо ономе ко дође да га тражи у тузи и покајању. Библија нам каже да треба да опростима онима који згреше против нас, без услова. Одбијајући да истински опростимо особи демонстрирамо љутњу, горчину и бес – ни једна од ових не треба да буде одлика хришћанина. У молитви Господњој, ми тражимо од Бога да нам опрости наше грехе, као што и ми опраштамо онима који згреше против нас (Матеј 6:12). Исус је рекао у Матеју 6:14-15, “Јер ако опростите људима њихове грешке, опростиће и вама Отац ваш небески; ако ли не опростите људима, ни Отац ваш неће опростити грешака ваших.” У светлу других стихова Писма који говоре о Божијем опроштењу, Матеј 6:14-15 се најбоље швата када каже да људи који одбијају да опросте другима нису сами истински искусили Божије опроштење.

Када год пропустимо да послушамо Божије заповести, ми грешимо против Њега. Кад год згрешимо против неког, ми не само да грешимо против њега већ и против Бога. Када погледамо на невероватну Божију милост да нам опрости СВЕ наше преступе, шватамо да немамо право да задржавамо ову благодат од других. Ми смо згрешили против Бога неизрециво више него што било која особа може да згреши против нас. Ако је Бог нама опростио толико много, како можемо ми да одбијемо да опростима другима тако мало? Исусова парабола у Матеју 18:23-35 је снажна илустрација те истине. Бог обећава да када Му дођемо тражећи опроштење, Он нам га безусловно гарантује (Прва Јованова 1:9). Опроштење које пружамо другима не треба да има границе, на исти начин на које је Божије опроштење безгранично (Лука 17:3-4).Врати се на Српску страну

Шта је опроштење другима, опроштење и да ли је библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries