settings icon
share icon
Pitanje

Šta je opravdanje?

српски

Odgovor


Jednostavno rečeno, opravdati znači proglasiti pravednim, ili opravdati nekog pred Bogom. Opravdanje je Božija objava da su pravedni oni koji su primili Hrista na osnovu Hristove pravednosti koja se uračunava onima koji prime Hrista (2. Korinćanima 5:21). Iako se opravdanje kao princip može naći kroz celo Pismo, glavni odeljci koji opisuju opravdanje u odnosu na vernike se nalaze u Rimljanima 3:21-26: „A sad se bez sudelovanja zakona javila pravednost od Boga, posvedočena od zakona i proroka, naime, pravednost Božija koja verom u Isusa Hrista dolazi za sve koji veruju. Jer nema razlike; svi su zgrešili i tako su lišeni slave Božije, te se opravdavaju za badava - njegovom blagodaću - na osnovu iskuplenja u Hristu Isusu, koga je Bog postavio kao žrtvu izmirenja - njegovom krvlju - koja se verom usvaja, da se pokaže njegova pravednost, jer je Bog u svojoj strpljivosti opraštao grehe učinjene u prošlosti, da bi svoju pravednost pokazao u sadašnje vreme, da bude sam pravedan i da opravda onoga koji veruje u Isusa.”

Opravdani smo, proglašeni za pravedne u trenutku spasenja. Opravdanje nas ne čini pravednima već nas proglašava pravednima. Naša pravednost potiče iz vere u svršeno delo Isusa Hrista. Njegova žrtva pokriva naše grehe i time dopušta Bogu da nas vidi kao savršene i bez mane. Pošto smo kao vernici u Hristu, Bog vidi našu pravednost kada pogleda na nas. To zadovoljava Božiju potrebu za savršenstvom, i tako nas proglašava pravednima, opravdava nas.

Rimljanima 5:18-19 to lepo ukratko objašnjava: „Stoga, dakle, kao što je za jedan prestup došla osuda na sve ljude, tako je i jednim pravednim delom došlo na sve ljude opravdanje koje život donosi. Jer kao što su neposlušnošću jednoga čoveka mnogi postali grešni, tako će i poslušnošću jednoga mnogi postati pravedni.“ Zbog opravdanja Božiji mir može da vlada u našim životima. Zbog opravdanja u vernicima Bog može da započne proces posvećenja, proces po kome Bog u stvarnom životu pravi od nas ono što smo već po svojoj poziciji pred Njim. „Pošto smo, dakle, opravdani verom, imamo mir s Bogom posredstvom Gospoda našega Isusa Hrista” (Rimljanima 5:1).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je opravdanje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries