settings icon
share icon
Питање

Шта је оправдање?

srpski
Одговор


Једноставно речено, оправдати значи прогласити праведним, или оправдати неког пред Богом. Оправдање је Божија објава да су праведни они који су примили Христа на основу Христове праведности која се урачунава онима који приме Христа (2. Коринћанима 5:21). Иако се оправдање као принцип може наћи кроз цело Писмо, главни одељци који описују оправдање у односу на вернике се налазе у Римљанима 3:21-26: „А сад се без суделовања закона јавила праведност од Бога, посведочена од закона и пророка, наиме, праведност Божија која вером у Исуса Христа долази за све који верују. Јер нема разлике; сви су згрешили и тако су лишени славе Божије, те се оправдавају за бадава - његовом благодаћу - на основу искуплења у Христу Исусу, кога је Бог поставио као жртву измирења - његовом крвљу - која се вером усваја, да се покаже његова праведност, јер је Бог у својој стрпљивости опраштао грехе учињене у прошлости, да би своју праведност показао у садашње време, да буде сам праведан и да оправда онога који верује у Исуса.”

Оправдани смо, проглашени за праведне у тренутку спасења. Оправдање нас не чини праведнима већ нас проглашава праведнима. Наша праведност потиче из вере у свршено дело Исуса Христа. Његова жртва покрива наше грехе и тиме допушта Богу да нас види као савршене и без мане. Пошто смо као верници у Христу, Бог види нашу праведност када погледа на нас. То задовољава Божију потребу за савршенством, и тако нас проглашава праведнима, оправдава нас.

Римљанима 5:18-19 то лепо укратко објашњава: „Стога, дакле, као што је за један преступ дошла осуда на све људе, тако је и једним праведним делом дошло на све људе оправдање које живот доноси. Јер као што су непослушношћу једнога човека многи постали грешни, тако ће и послушношћу једнога многи постати праведни.“ Због оправдања Божији мир може да влада у нашим животима. Због оправдања у верницима Бог може да започне процес посвећења, процес по коме Бог у стварном животу прави од нас оно што смо већ по својој позицији пред Њим. „Пошто смо, дакле, оправдани вером, имамо мир с Богом посредством Господа нашега Исуса Христа” (Римљанима 5:1).Врати се на Српску страну

Шта је оправдање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries