settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači odstupiti od vere?

српски

Odgovor


Reč odstupiti, u hrišćanskom kontekstu upućuje na udaljavanje od Hrista, a ne približavanje ka Njemu. Odstupnik je neko ko duhovno ide pogrešnim putem. On više nazaduje nego napreduje. Odstupnik je svojevremeno pokazao posvećenost Hristu ili je održavao određeni standard ponašanja, ali se od tada vratio starom načinu života. Vraćanje unazad može se manifestovati na nekoliko načina, npr. napuštanjem crkve, gubljenjem žara za Gospoda, udaljavanje od službe ili porodice ili vraćanje starim navikama.

Neki ljudi koriste reč odstupiti za da kažu da je osoba izgubila svoje spasenje. Međutim, pošto je spašena osoba sigurna u Hristu (Jovan 10:28–29)—Bog neće izbaciti svoju decu iz svoje porodice—zato mi nećemo tako koristiti ovu reč. Radije, kada govorimo o odstupanju, jednostavno mislimo da se ne;ija vera prema Hristu ohladila. Stanje odstupništva može da je znak da ta osoba nikada nije ni bila spašena—i u tom slučaju, odstupnik samo pokazuje svoje pravo lice. Ali je isto tako moguće Božija deca da odstupe, privremeno.

Biblija koristi izraz otpasti radije nego odstupiti, ali ideja je ista. U Bibliji, "otpasti " može da znači dve različite stvari. U jednom slučaju, osoba je spašena ali trenutno prolazi period ispitivanja, koji možemo nazvati "kriza vere." U drugom slučaju, osoba nikada nije bila spašena nego se trenutno ponašala kao što bi spašena osoba trebalo da se ponaša. Mi ćemo ovaj način shvatanja hrišćanstva nazvati "probna vožnja."

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači odstupiti od vere?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries