settings icon
share icon
Питање

Шта значи одступити од вере?

srpski
Одговор


Реч одступити, у хришћанском контексту упућује на удаљавање од Христа, а не приближавање ка Њему. Одступник је неко ко духовно иде погрешним путем. Он више назадује него напредује. Одступник је својевремено показао посвец́еност Христу или је одржавао одређени стандард понашања, али се од тада вратио старом начину живота. Врац́ање уназад може се манифестовати на неколико начина, нпр. напуштањем цркве, губљењем жара за Господа, удаљавање од службе или породице или врац́ање старим навикама.

Неки људи користе реч одступити за да кажу да је особа изгубила своје спасење. Међутим, пошто је спашена особа сигурна у Христу (Јован 10:28–29)—Бог неће избацити своју децу из своје породице—зато ми нећемо тако користити ову реч. Радије, када говоримо о одступању, једноставно мислимо да се не;ија вера према Христу охладила. Стање одступништва може да је знак да та особа никада није ни била спашена—и у том случају, одступник само показује своје право лице. Али је исто тако могуће Божија деца да одступе, привремено.

Библија користи израз отпасти радије него одступити, али идеја је иста. У Библији, "отпасти " може да значи две различите ствари. У једном случају, особа је спашена али тренутно пролази период испитивања, који можемо назвати "криза вере." У другом случају, особа никада није била спашена него се тренутно понашала као што би спашена особа требало да се понаша. Ми ћемо овај начин шватања хришћанства назвати "пробна вожња."

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи одступити од вере?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries