settings icon
share icon
Pitanje

Kakvi su biblijski principi za čvrsto donošenje odluka?

српски

Odgovor


Čvrsto donošenje odluka počinje razumevanjem Božije volje. Bog uživa u otkrivanju svoje volje onima koji žude da se pridržavaju njegovih propisa (Psalm 33:18; 35:27; 147: 11). Naš stav prema odlučivanju trebalo bi biti isti kao Isusov, koji je tvrdio: "Neka ne bude moja volja, nego tvoja" (Luka 22:42; Matej 26:39).

Bog nam otkriva svoju volju prvenstveno na dva načina. Prvo, kroz svoga Duha: "A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas u svu istinu, jer neće govoriti po svome, nego će govoriti ono što čuje, i najavljivaće vam buduće događaje" (Jovan 16:13; vidi isto 1. Jovanova 2:20, 27). I drugo, Bog otkriva svoju volju kroz svoju Reč: "Tvoja Reč je lampa mojim stopama i svetlost mome putu" (Psalam 119:105; vidi isto Psalam 19:7-9; 2.Petrova 1:19).

Proces donošenja odluke podrazumeva sposobnost procene stava ili dela. Odluke su čin volje, i na njih uvek utiču um, emocije ili oboje. Odluke koje donosimo su odraz želja našeg srca (Psalam 119:30). Dakle, ključno pitanje pre nego što donesem odluku je: "da li izabiram da ugodim sebi, ili da ugodim Gospodu?" Isus Navin je postavio standard: "A ako vam ne odgovara da služite Gospodu, izaberite danas kome ćete služiti...A ja i moj dom služićemo Gospodu" (Isus Navin 24:15; Romans 12:2).

Bog vidi celu sliku — prošlost, sadašnjost i budućnost naših života. On nas uči i savetuje dok nam se otkriva kroz svoju Reč i Duh. Bog nam je obećao:„ Ja ću te umudriti i poučiti kojim putem valja krenuti; savet ću ti dati i nad tobom bdeti "(Psalam 32: 8; Psalam 25:12). Doći će trenuci kada će nam se Božija volja učiniti nepoželjna i neprijatna, kada će naše srce slediti svoje želje umesto da se doveri Bogu. Ali na kraju ćemo naučiti da je Božja volja uvek za naše dobro (Psalam 119: 67; Jevrejima 12: 10-11).

Ponovo, glavni ključ za čvrsto donošenje odluka je poznavanje Božije volje a ne da sledimo želje svoga srca: "Neki se put čini čoveku prav, a kraj mu je put k smrti" (Priče 14:12; Priče 12:15; 21:2). Kada se doverimo Bogu, uskoro počinjemo da otkrivamo koje odluke su Njemu ugodne.

Prvo, Bog blagoslavlja one odluke koje On inicira i koje su u skladu sa njegovom Rečju: „Učim te putu mudrosti; vodim te stazama pravim "(Priče 4:11; vidi takođe Psalam 119: 33). Drugo, Bog blagoslavlja odluke koje ostvaruju Njegovu svrhu i zavise od Njegove snage: " Bog je, naime, taj koji čini u vama da želite i činite ono što je Njemu ugodno" (Filipljanima 2:13; vidi takođe Filipljanima 4:13).

Uz to, Bog blagoslavlja one odluke čiji rezultat je njegova slava: „ Zato, bilo da jedete, pijete ili činite nešto drugo, sve činite Bogu na slavu "(1. Korinćanima 10:31). On isto tako blagoslavlja odluke koje odražavaju njegov karakter, koje promovišu pravdu, ljubaznost i poniznost: „Objavio ti je Gospod, o, čoveče, šta je dobro i šta traži od tebe: samo da činiš pravdu, voliš milosrđe i pokorno hodiš sa svojim Bogom"(Mihej 6: 8; vidi takođe 1. Korinćanima 10:31; 1. Timoteju 4:12). On blagoslavlja one odluke koje su po veri: " Naime, bez vere je nemoguće ugoditi Bogu, jer onaj koji pristupa Bogu treba da veruje da On postoji i da nagrađuje onoga koji ga traži" (Jevrejima 11: 6).

Ne smemo da zaboravimo Božije obećanje da će svojoj deci dati mudrost kada je zatraže:" Ako kome od vas nedostaje mudrosti, neka traži od Boga koji svima daje velikodušno i bez prekora, i on će mu je dati (Jakov 1:5; 1. Soluncima 5:17). I kad se molimo za mudrost, moramo verovati Bogu da će odgovoriti na našu molitvu: "Samo neka traži sa verom, bez ikakve sumnje, jer onaj koji sumnja sličan je morskom talasu koji vetar podiže i valja. Takav čovek neka i ne pomišlja da će što primiti od Gospoda" (Jakov 1:6-7). Strpljenje je isto tako važno, dok čekamo na Gospoda: "Avram je bio strpljiv, i tako je primio ono što mu je Bog obećao" (Jevrejima 6:15).

Odlučivanje je još teže kada se radi o bolnim izborima. Ponekad će nam i pravilan način delovanja na neki način naštetiti. Ovde nam je milost najpotrebnija. Da li smo zaista spremni patiti zbog Hristove slave? „ Pošto je, dakle, Hristos propatio telom, i vi se naoružajte istom mišlju. Naime, ko je propatio telom prestao je da greši. Zato provedite preostalo vreme svog života u telu po Božijoj volji, a ne u udovoljavanju ljudskim željama"(1. Petrova 4: 1-2).

Odlučiti danas? Potraži pravac u Božijoj Reči. Smiri se u miru koji samo On može da da (Filipljanima 4:7). Traži mudrost, veruj Njegovim obećanjima i On će te voditi: "U Gospoda pouzdaj se svim srcem svojim

i nemoj se oslanjati na mudrost svoju. Misli na njega na svojim putevima da bi tvoje staze učinio ravnim" (Priče 3:5-6; vidi takođe Isaija 58:11; Jovan 8:12).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kakvi su biblijski principi za čvrsto donošenje odluka?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries