settings icon
share icon
Питање

Какви су библијски принципи за чврсто доношење одлука?

srpski
Одговор


Чврсто доношење одлука почиње разумевањем Божије воље. Бог ужива у откривању своје воље онима који жуде да се придржавају његових прописа (Псалм 33:18; 35:27; 147: 11). Наш став према одлучивању требало би бити исти као Исусов, који је тврдио: "Нека не буде моја воља, него твоја" (Лука 22:42; Матеј 26:39).

Бог нам открива своју вољу првенствено на два начина. Прво, кроз свога Духа: "А кад дође Он, Дух истине, упутиће вас у сву истину, јер неће говорити по своме, него ће говорити оно што чује, и најављиваће вам будуће догађаје" (Јован 16:13; види исто 1. Јованова 2:20, 27). И друго, Бог открива своју вољу кроз своју Реч: "Твоја Реч је лампа мојим стопама и светлост моме путу" (Псалам 119:105; види исто Псалам 19:7-9; 2.Петрова 1:19).

Процес доношења одлуке подразумева способност процене става или дела. Одлуке су чин воље, и на њих увек утичу ум, емоције или обоје. Одлуке које доносимо су одраз жеља нашег срца (Псалам 119:30). Дакле, кључно питање пре него што донесем одлуку је: "да ли изабирам да угодим себи, или да угодим Господу?" Исус Навин је поставио стандард: "А ако вам не одговара да служите Господу, изаберите данас коме ћете служити...А ја и мој дом служићемо Господу" (Исус Навин 24:15; Романс 12:2).

Бог види целу слику — прошлост, садашњост и будуц́ност наших живота. Он нас учи и саветује док нам се открива кроз своју Реч и Дух. Бог нам је обец́ао:„ Ја ћу те умудрити и поучити којим путем ваља кренути; савет ћу ти дати и над тобом бдети "(Псалам 32: 8; Псалам 25:12). Доц́и ц́е тренуци када ц́е нам се Божија воља учинити непожељна и непријатна, када ће наше срце следити своје жеље уместо да се довери Богу. Али на крају ц́емо научити да је Божја воља увек за наше добро (Псалам 119: 67; Јеврејима 12: 10-11).

Поново, главни кључ за чврсто доношење одлука је познавање Божије воље а не да следимо жеље свога срца: "Неки се пут чини човеку прав, а крај му је пут к смрти" (Приче 14:12; Приче 12:15; 21:2). Када се доверимо Богу, ускоро почињемо да откривамо које одлуке су Њему угодне.

Прво, Бог благославља оне одлуке које Он иницира и које су у складу са његовом Речју: „Учим те путу мудрости; водим те стазама правим "(Приче 4:11; види такође Псалам 119: 33). Друго, Бог благославља одлуке које остварују Његову сврху и зависе од Његове снаге: " Бог је, наиме, тај који чини у вама да желите и чините оно што је Њему угодно" (Филипљанима 2:13; види такође Филипљанима 4:13).

Уз то, Бог благославља оне одлуке чији резултат је његова слава: „ Зато, било да једете, пијете или чините нешто друго, све чините Богу на славу "(1. Коринц́анима 10:31). Он исто тако благославља одлуке које одражавају његов карактер, које промовишу правду, љубазност и понизност: „Објавио ти је Господ, о, човече, шта је добро и шта тражи од тебе: само да чиниш правду, волиш милосрђе и покорно ходиш са својим Богом"(Михеј 6: 8; види такође 1. Коринц́анима 10:31; 1. Тимотеју 4:12). Он благославља оне одлуке које су по вери: " Наиме, без вере је немогуће угодити Богу, јер онај који приступа Богу треба да верује да Он постоји и да награђује онога који га тражи" (Јеврејима 11: 6).

Не смемо да заборавимо Божије обећање да ће својој деци дати мудрост када је затраже:" Ако коме од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога који свима даје великодушно и без прекора, и он ће му је дати (Јаков 1:5; 1. Солунцима 5:17). И кад се молимо за мудрост, морамо веровати Богу да ће одговорити на нашу молитву: "Само нека тражи са вером, без икакве сумње, јер онај који сумња сличан је морском таласу који ветар подиже и ваља. Такав човек нека и не помишља да ће што примити од Господа" (Јаков 1:6-7). Стрпљење је исто тако важно, док чекамо на Господа: "Аврам је био стрпљив, и тако је примио оно што му је Бог обећао" (Јеврејима 6:15).

Одлучивање је још теже када се ради о болним изборима. Понекад ц́е нам и правилан начин деловања на неки начин наштетити. Овде нам је милост најпотребнија. Да ли смо заиста спремни патити због Христове славе? „ Пошто је, дакле, Христос пропатио телом, и ви се наоружајте истом мишљу. Наиме, ко је пропатио телом престао је да греши. Зато проведите преостало време свог живота у телу по Божијој вољи, а не у удовољавању људским жељама"(1. Петрова 4: 1-2).

Одлучити данас? Потражи правац у Божијој Речи. Смири се у миру који само Он може да да (Филипљанима 4:7). Тражи мудрост, веруј Његовим обећањима и Он ће те водити: "У Господа поуздај се свим срцем својим

и немој се ослањати на мудрост своју. Мисли на њега на својим путевима да би твоје стазе учинио равним" (Приче 3:5-6; види такође Исаија 58:11; Јован 8:12).

EnglishВрати се на Српску страну

Какви су библијски принципи за чврсто доношење одлука?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries