settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o odgajaju dece?

српски

Odgovor


Bog je stvorio porodicu. Njegov plan je bio da se muškarac i žena venčaju za ceo život i da odgajaju decu kako bi Ga upoznali i poštovali (Marko 10:9; Malahija 2:15). Usinovljenje je takođe Božja ideja i On ga modelira u svom usvajanju nas kao svoje dece (Rimljanima 8:15, 23; Efescima 1:5). Bez obzira na način na koji ulaze u porodicu, deca su Božji dar i On brine o tome kako su odgajani (Psalam 127:3; 34:11; Priče Solomonove 23:13–14). Kada nam Bog daje darove, On takođe daje jasna uputstva kako da se odnosimo prema njima.

Kada je Bog izveo Izraelce iz ropstva, naredio im je da svoju decu nauče svemu što je učinio za njih (5. Mojsijeva 6:6–7; 11:19). Želeo je da generacije koje dolaze nastave da drže sve Njegove zapovesti. Kada jedna generacija ne uspe da unese Božije zakone u sledeću, društvo brzo propada. Roditelji imaju ne samo odgovornost prema svojoj deci, već i zadatak od Boga da prenesu Njegove vrednosti i istinu u njihove živote.

Nekoliko mesta u Svetom pismu daje konkretna uputstva roditeljima o tome kako da odgajaju svoju decu. Efescima 6:4 kaže: „A vi očevi, ne razdražujte svoju decu, nego ih odgajajte s Gospodnjom poukom i opomenom. ” Postoji nekoliko načina na koje roditelji mogu da izazovu bes kod svoje dece. Neki roditelji postavljaju nemoguće standarde tako da se dete očajava da ih nikada neće postići. Neki roditelji zadirkuju, ismevaju ili ponižavaju svoju decu kao sredstvo kažnjavanja, što kod njih samo izaziva gnev. Nedoslednost takođe može izazvati ljutnju jer dete nikada nije sigurno u posledice svojih postupaka. Licemerje izaziva bes kod dece kada roditelji zahtevaju od dece ponašanje koje roditelji sami ne modeluju.

„Odgajajte ih s Gospodnjom poukom i opomenom“ znači da roditelji treba da vaspitavaju svoju decu na način na koji Bog obučava nas. Kao Otac, Bog je „spor na gnev“ (4. Mojsijeva 14:18; Psalam 145:8), strpljiv (Psalam 86:15) i onaj koji oprašta (Danilo 9:9). Njegova disciplina je osmišljena da nas dovede do pokajanja (Jevrejima 12:6–11). Njegova uputstva se nalaze u Njegovoj Reči (Jovan 17:17; Psalam 119:97), i On želi da roditelji ispune svoje domove Njegovom istinom (5. Mojsijeva 6:6–7).

On takođe disciplinuje svoju decu (Priče Solomonove 3:11; Jevrejima 12:5) i očekuje da zemaljski roditelji učine isto (Priče Solomonove 23:13). Psalam 94:12 kaže: „Blago onome koga ti učiš, Gospode, koga poučavaš o zakonu svom. ” Reč disciplina dolazi od korena reči učenik. Disciplinovati nekoga znači učiniti ga učenikom. Božja disciplina je osmišljena tako da nas „uobrazi sa likom Hristovom“ (Rimljanima 8:29). Roditelji mogu učiniti učenike od svoje dece usađujući im vrednosti i životne lekcije koje su naučili. Dok roditelji praktikuju pobožan život i donose odluke koje kontroliše Duh (Galatima 5:16, 25), oni mogu ohrabriti svoju decu da slede njihov primer. Pravilna, dosledna disciplina donosi „žetvu pravednosti“ (Jevrejima 12:11). Neuspeh u disciplinovanju dovodi do sramote i roditelja i deteta ( Priče Solomonove 10:1 ). Priče Solomonove 15:32 kažu da onaj ko ignoriše disciplinu „prezire samog sebe“. Gospod je osudio sveštenika Ilija jer je dozvolio svojim sinovima da obeščaste Gospoda i „nije ih obuzdao“ (1. Samuilova 3:13). Deca su „nasleđe od Gospoda“ (Psalam 127:3). On ih smešta u porodice i daje roditeljima smernice o tome kako treba da budu vaspitani. Cilj dobrog roditeljstva je da stvori mudru decu koja svojim životima poznaju Boga i poštuju Boga. Poslovice 23:24 pokazuju krajnji rezultat odgajanja dece prema Božijem planu: „Jako se raduje otac pravednog sina, ko je rodio mudrog sina uživa u njemu.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o odgajaju dece?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries