settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о одгајају деце?

srpski
Одговор


Бог је створио породицу. Његов план је био да се мушкарац и жена венчају за цео живот и да одгајају децу како би Га упознали и поштовали (Марко 10:9; Малахија 2:15). Усиновљење је такође Божја идеја и Он га моделира у свом усвајању нас као своје деце (Римљанима 8:15, 23; Ефесцима 1:5). Без обзира на начин на који улазе у породицу, деца су Божји дар и Он брине о томе како су одгајани (Псалам 127:3; 34:11; Приче Соломонове 23:13–14). Када нам Бог даје дарове, Он такође даје јасна упутства како да се односимо према њима.

Када је Бог извео Израелце из ропства, наредио им је да своју децу науче свему што је учинио за њих (5. Мојсијева 6:6–7; 11:19). Желео је да генерације које долазе наставе да држе све Његове заповести. Када једна генерација не успе да унесе Божије законе у следец́у, друштво брзо пропада. Родитељи имају не само одговорност према својој деци, вец́ и задатак од Бога да пренесу Његове вредности и истину у њихове животе.

Неколико места у Светом писму даје конкретна упутства родитељима о томе како да одгајају своју децу. Ефесцима 6:4 каже: „А ви очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте с Господњом поуком и опоменом. ” Постоји неколико начина на које родитељи могу да изазову бес код своје деце. Неки родитељи постављају немогуц́е стандарде тако да се дете очајава да их никада неће постиц́и. Неки родитељи задиркују, исмевају или понижавају своју децу као средство кажњавања, што код њих само изазива гнев. Недоследност такође може изазвати љутњу јер дете никада није сигурно у последице својих поступака. Лицемерје изазива бес код деце када родитељи захтевају од деце понашање које родитељи сами не моделују.

„Одгајајте их с Господњом поуком и опоменом“ значи да родитељи треба да васпитавају своју децу на начин на који Бог обучава нас. Као Отац, Бог је „спор на гнев“ (4. Мојсијева 14:18; Псалам 145:8), стрпљив (Псалам 86:15) и онај који опрашта (Данило 9:9). Његова дисциплина је осмишљена да нас доведе до покајања (Јеврејима 12:6–11). Његова упутства се налазе у Његовој Речи (Јован 17:17; Псалам 119:97), и Он жели да родитељи испуне своје домове Његовом истином (5. Мојсијева 6:6–7).

Он такође дисциплинује своју децу (Приче Соломонове 3:11; Јеврејима 12:5) и очекује да земаљски родитељи учине исто (Приче Соломонове 23:13). Псалам 94:12 каже: „Благо ономе кога ти учиш, Господе, кога поучаваш о закону свом. ” Реч дисциплина долази од корена речи ученик. Дисциплиновати некога значи учинити га учеником. Божја дисциплина је осмишљена тако да нас „уобрази са ликом Христовом“ (Римљанима 8:29). Родитељи могу учинити ученике од своје деце усађујуц́и им вредности и животне лекције које су научили. Док родитељи практикују побожан живот и доносе одлуке које контролише Дух (Галатима 5:16, 25), они могу охрабрити своју децу да следе њихов пример. Правилна, доследна дисциплина доноси „жетву праведности“ (Јеврејима 12:11). Неуспех у дисциплиновању доводи до срамоте и родитеља и детета ( Приче Соломонове 10:1 ). Приче Соломонове 15:32 кажу да онај ко игнорише дисциплину „презире самог себе“. Господ је осудио свештеника Илија јер је дозволио својим синовима да обешчасте Господа и „није их обуздао“ (1. Самуилова 3:13). Деца су „наслеђе од Господа“ (Псалам 127:3). Он их смешта у породице и даје родитељима смернице о томе како треба да буду васпитани. Циљ доброг родитељства је да створи мудру децу која својим животима познају Бога и поштују Бога. Пословице 23:24 показују крајњи резултат одгајања деце према Божијем плану: „Јако се радује отац праведног сина, ко је родио мудрог сина ужива у њему.”

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о одгајају деце?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries