settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači poštovati Boga?

српски

Odgovor


Otkrivenje 4:10-11 opisuje scenu na nebu: „Padoše dvadeset četiri starešine pred onim što sedi na prestolu……te metnuše svoje krune pred presto govoreći: ,Dostojan si Gospode i Bože naš da primiš slavu i čast i silu.ʾ" Reči koje su prevedene sa „slava" i„čast" su usko povezane i često se naizmenično koriste u Bibjii. Ali, između njih postoji jedna suptilna razlika. Reč koja se često prevodi sa „slava" znači „nešto što je urođeno, unutrašnja vrednost", dok reč koja se prevodi kao „čast" znači "posmatrana vrednost, smatrati ili proceniti vrednim"

Slava je sastavni kvalitet onog ko se slavi. O slavi se može razmisliti kao o ogledalu koje tačno odražava ono što je tamo. Kada tačno razmislimo o Božijem karakteru, mi ga slavimo. Slaviti Boga znači poštovati ga zbog onog što On zaista jeste. Bog ima slavu, jer je bezgranično vredan. Ljudska bića poseduju slavu, jer su stvorena po liku Onog koji poseduje svu slavu (Postanje 1:27). Mi slavimo Boga kada pokazujemo, putem reči ili dela, Njegov slavan karakter ili dela. Ponašanje u skladu sa Isusovim karakterom je način da se proslavi Bog, jer mi pokazujemo Njegove osobine. Kada slavimo Boga, pokazujemo poštovanje.

Poštovanje dolazi iz naših srca i odnosi se na vrednost koju mi lično dajemo nekom ili nečem. Kolekcionari neke stvari smatraju vrednima u odnosu na one koji to nisu. Ono što drugi ne opažaju može da bude od velike vrednosti nekom drugom, pa samim tim i da mu se odaje počast. Mi poštujemo druge ljude u onoj meri u kojoj smatramo da su njihova pozicija i doprinosi značajni. Nama je zapoveđeno da poštujemo ljude zbog njihove pozicije, a ne njihovog učinka. Naređeno nam je da poštujemo očeve i majke (Ponovljeni zakon 5:16; Efecima 6:1-3), starije (Knjiga Levita 19:32; 1. Timoteju 5:1-2) i one koji vladaju nad nama (1. Petrova 2:17). Kada odajemo počast Bogu, pokazujemo da imamo najveće poštovanje prema Njemu. Odražavamo Njegovu slavu kroz slavljenje i obožavanje.

Biblija pokazuje mnogo načina na koji možemo da poštujemo i slavimo Boga. Iskazujemo duboko poštovanje i odslikavamo Njegov karakter kada se držimo seksualne čistoće (1. Korinćanima 6:18-20), davanjem dela našeg prihoda (Izreke 3:9; 2. Korinćanima 8:7; 9:7) i živeći živote posvećene Njemu (Rimljanima 14:8). Nije dovoljno poštovati ga samo spolja. Bog želi da mu odamo počast onim što dolazi iz naših srca. Gospod kaže: „Kad se meni ovaj narod približava, on me ustima i usnama poštuje, ali srce njegovo daleko je od mene" (Isaija 29:13; vidi takođe Matej 5-7). Kada uživamo u Gospodu (Psalam 37:4), tražimo Njega u svemu što radimo (1. Dnevnika 16:11; Isaija 55:6) i pravimo izbore koji odražavaju mesto koje On zauzima u našim srcima, tada mu odajemo najvišu počast.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači poštovati Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries