settings icon
share icon
Питање

Шта значи поштовати Бога?

srpski
Одговор


Откривење 4:10-11 описује сцену на небу: „Падоше двадесет четири старешине пред оним што седи на престолу……те метнуше своје круне пред престо говорећи: ,Достојан си Господе и Боже наш да примиш славу и част и силу.ʾ" Речи које су преведене са „слава" и„част" су уско повезане и често се наизменично користе у Бибјии. Али, између њих постоји једна суптилна разлика. Реч која се често преводи са „слава" значи „нешто што је урођено, унутрашња вредност", док реч која се преводи као „част" значи "посматрана вредност, сматрати или проценити вредним"

Слава је саставни квалитет оног ко се слави. О слави се може размислити као о огледалу које тачно одражава оно што је тамо. Када тачно размислимо о Божијем карактеру, ми га славимо. Славити Бога значи поштовати га због оног што Он заиста јесте. Бог има славу, јер је безгранично вредан. Људска бића поседују славу, јер су створена по лику Оног који поседује сву славу (Постање 1:27). Ми славимо Бога када показујемо, путем речи или дела, Његов славан карактер или дела. Понашање у складу са Исусовим карактером је начин да се прослави Бог, јер ми показујемо Његове особине. Када славимо Бога, показујемо поштовање.

Поштовање долази из наших срца и односи се на вредност коју ми лично дајемо неком или нечем. Колекционари неке ствари сматрају вреднима у односу на оне који то нису. Оно што други не опажају може да буде од велике вредности неком другом, па самим тим и да му се одаје почаст. Ми поштујемо друге људе у оној мери у којој сматрамо да су њихова позиција и доприноси значајни. Нама је заповеђено да поштујемо људе због њихове позиције, а не њиховог учинка. Наређено нам је да поштујемо очеве и мајке (Поновљени закон 5:16; Ефецима 6:1-3), старије (Књига Левита 19:32; 1. Тимотеју 5:1-2) и оне који владају над нама (1. Петрова 2:17). Када одајемо почаст Богу, показујемо да имамо највеће поштовање према Њему. Одражавамо Његову славу кроз слављење и обожавање.

Библија показује много начина на који можемо да поштујемо и славимо Бога. Исказујемо дубоко поштовање и одсликавамо Његов карактер када се држимо сексуалне чистоће (1. Коринћанима 6:18-20), давањем дела нашег прихода (Изреке 3:9; 2. Коринћанима 8:7; 9:7) и живећи животе посвећене Њему (Римљанима 14:8). Није довољно поштовати га само споља. Бог жели да му одамо почаст оним што долази из наших срца. Господ каже: „Кад се мени овај народ приближава, он ме устима и уснама поштује, али срце његово далеко је од мене" (Исаија 29:13; види такође Матеј 5-7). Када уживамо у Господу (Псалам 37:4), тражимо Њега у свему што радимо (1. Дневника 16:11; Исаија 55:6) и правимо изборе који одражавају место које Он заузима у нашим срцима, тада му одајемо највишу почаст.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи поштовати Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries