settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da obnovim dušu?

српски

Odgovor


Jedini biblijski odlomak koji sadrži ovu frazu je Psalam 23: 3: „Dušu moju obnavlja ..." Ovo je u kontekstu Pastira koji vodi svoje ovce na „zelene pašnjake", „tihu vodu" i „putevima pravednosti. " Kao hrišćani, mi smo ovce Božje paše (Psalam 100: 3), i samo On može da nam obnovi dušu. Obnavljati znači „popraviti, obnoviti ili vratiti u prethodno stanje". Duša je najdublji deo nas, naš duh i najdublje biće. Pošto je Bog taj koji nas je stvorio, samo nas On može obnoviti, jer samo On zna šta nam je zaista potrebno za obnavljanje naše duše.

Bog nam je dao odgovore o obnavljanju naše duše u Bibliji — Reči Božijoj (2. Timoteju 3: 16-17), a ona ima odgovore i mudrost da se nosi sa svime sa čim ćemo se ikada suočiti. Može nas učiniti mudrima za spasenje (2. Timoteju 3:15), poslužiti da nas ohrabri kad smo obesrčeni (2. Korinćanima 1: 3) i da nam bude vodič za život u miru i zadovoljstvu (Psalam 119: 97- 105). Iako postoje sve vrste knjiga koje su ljudi napisali, nudeći svetovnu mudrost, samo je Božja Reč zaista sposobna da obnovi dušu i pruži nadu u vreme nevolje.

Naravno, obnovljenje duše moguće je samo onima čije su duše bile iskupljene verom u Hrista. Isus je obećao odmor svima koji će mu doći (Matej 11: 28-30), pa je važno da budemo sigurni u svoje spasenje i u odnos sa Bogom. Samo oni koji su istinski ponovo rođeni u Hristu mogu iskusiti mir i radost koje je Bog obećao u svojoj Reči.

Srećom, Bog se brine za nas kada se suočimo sa obeshrabrenjem, iskušenjima i problemima. On je obezbedio tri osnovna izvora ohrabrenja i snage. Prvo, dao nam je svoju Reč koja nas vodi, podstiče i duhovno hrani. Treba da provodimo vreme čitajući je, slušajući kako se propoveda (Rimljanima 10:17), a najviše od svega treba da smo joj poslušni (Psalam 119: 2; Priče 3: 1-2; Jakov 1:25). Drugo, Bog nam je takođe dao privilegiju i moć molitve (Matej 7: 7-11; Marko 11: 24-25; Jovan 15: 7; Jevreji 4:16; 1. Jovan 5:14). Moramo svoje probleme, malodušnost i umor odneti Bogu u molitvi, znajući da nas On voli i brine o nama (1. Petrova 5: 6-7). Treće, dao nam je druge hrišćane da nas hrabre i podržavaju (Propovednik 4: 9-19; Efescima 4:29; Jevrejima 3:13). Važno je biti deo zdrave, uravnotežene crkve gde ćemo redovno slaviti Boga u zajednici sa drugim vernim ljudima (Jevrejima 10: 23-25). Hrišćani koji su prošli slične borbe mogu biti veliki izvor ohrabrenja i pomoći nam dok prolazimo kroz teška vremena (2. Korinćanima 1: 3-4).

Obeshrabrenost u vreme nevolja i problema nije neobična. U celoj Bibliji vidimo primere pobožnih muškaraca i žena koji su se suočavali sa sličnim situacijama. Ovi primeri mogu nam poslužiti kao ohrabrenje danas, jer isti onaj Bog koji im je tada bio veran, biće veran i nama danas. Korisno je započeti čitanjem Psalama, jer je kralj David mnoge od njih napisao u mračno doba svog života i mogu nam poslužiti da nas ohrabre kada smo depresivni, umorni i malodušni. Pošto je David doživeo radost duše koju je Bog obnovio, mogao je napisati prelepe reči iz 23. Psalma: „Dušu moju obnavlja".

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da obnovim dušu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries