settings icon
share icon
Питање

Како могу да обновим душу?

srpski
Одговор


Једини библијски одломак који садржи ову фразу је Псалам 23: 3: „Душу моју обнавља ..." Ово је у контексту Пастира који води своје овце на „зелене пашњаке", „тиху воду" и „путевима праведности. " Као хришц́ани, ми смо овце Божје паше (Псалам 100: 3), и само Он може да нам обнови душу. Обнављати значи „поправити, обновити или вратити у претходно стање". Душа је најдубљи део нас, наш дух и најдубље биц́е. Пошто је Бог тај који нас је створио, само нас Он може обновити, јер само Он зна шта нам је заиста потребно за обнављање наше душе.

Бог нам је дао одговоре о обнављању наше душе у Библији — Речи Божијој (2. Тимотеју 3: 16-17), а она има одговоре и мудрост да се носи са свиме са чим ц́емо се икада суочити. Може нас учинити мудрима за спасење (2. Тимотеју 3:15), послужити да нас охрабри кад смо обесрчени (2. Коринц́анима 1: 3) и да нам буде водич за живот у миру и задовољству (Псалам 119: 97- 105). Иако постоје све врсте књига које су људи написали, нудец́и световну мудрост, само је Божја Реч заиста способна да обнови душу и пружи наду у време невоље.

Наравно, обновљење душе могуц́е је само онима чије су душе биле искупљене вером у Христа. Исус је обец́ао одмор свима који ц́е му доц́и (Матеј 11: 28-30), па је важно да будемо сигурни у своје спасење и у однос са Богом. Само они који су истински поново рођени у Христу могу искусити мир и радост које је Бог обец́ао у својој Речи.

Срец́ом, Бог се брине за нас када се суочимо са обешрабрењем, искушењима и проблемима. Он је обезбедио три основна извора охрабрења и снаге. Прво, дао нам је своју Реч која нас води, подстиче и духовно храни. Треба да проводимо време читајуц́и је, слушајуц́и како се проповеда (Римљанима 10:17), а највише од свега треба да смо јој послушни (Псалам 119: 2; Приче 3: 1-2; Јаков 1:25). Друго, Бог нам је такође дао привилегију и моц́ молитве (Матеј 7: 7-11; Марко 11: 24-25; Јован 15: 7; Јевреји 4:16; 1. Јован 5:14). Морамо своје проблеме, малодушност и умор однети Богу у молитви, знајуц́и да нас Он воли и брине о нама (1. Петрова 5: 6-7). Трец́е, дао нам је друге хришц́ане да нас храбре и подржавају (Проповедник 4: 9-19; Ефесцима 4:29; Јеврејима 3:13). Важно је бити део здраве, уравнотежене цркве где ћемо редовно славити Бога у заједници са другим верним људима (Јеврејима 10: 23-25). Хришц́ани који су прошли сличне борбе могу бити велики извор охрабрења и помоц́и нам док пролазимо кроз тешка времена (2. Коринц́анима 1: 3-4).

Обешрабреност у време невоља и проблема није необична. У целој Библији видимо примере побожних мушкараца и жена који су се суочавали са сличним ситуацијама. Ови примери могу нам послужити као охрабрење данас, јер исти онај Бог који им је тада био веран, биц́е веран и нама данас. Корисно је започети читањем Псалама, јер је краљ Давид многе од њих написао у мрачно доба свог живота и могу нам послужити да нас охрабре када смо депресивни, уморни и малодушни. Пошто је Давид доживео радост душе коју је Бог обновио, могао је написати прелепе речи из 23. Псалма: „Душу моју обнавља".

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу да обновим душу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries