settings icon
share icon
Pitanje

Da li je moguće da je obmana vanzemaljaca obeležje poslednjih vremena?

српски

Odgovor


Znamo da će događaji tokom poslednjih vremena, prema opisima iz Svetog pisma, podrazumevati moćnu obmanu (Matej 24:24). U poslednje vreme postoji sve veće interesovanje po pitanju teorije da će ova obmana uključiti vanzemaljska bića, bića sa druge planete. Iako možda zvuči neobično, ova teorija je, sa hrišćanske tačke gledišta, u potpunosti moguća. Iako Sveto pismo nigde ne govori o tome da postoje vanzemaljci, nigde se ne pominju u izveštaju o stvaranju u knjizi Postanka, niti u bilo kom drugom odeljku, Sveto pismo nam govori o posetiocima iz drugog sveta – a to je duhovni svet.

Od početka postoje zapisi o slučajevima kada su demoni (pali anđeli) posećivali zemlju. Znamo na osnovu Evinog susreta sa sotonom da su demoni zainteresovani da prate (i menjaju) napredak čovečanstva. Oni žele da imaju uticaj a cilj im je da udalje čoveka od služenja Bogu i privuku ga sebi. Još jedan značajan slučaj njihove interakcije sa ljudima nalazi se u Postanku 6:4, kada se beleži dolazak „sinova Božijih". Postanak beleži da su ova moćna bića imala seksualne odnose sa ženama i izrodili su super rasu – divove. Ovo zvuči kao naučna fantastika, ali to je zaista zapisano u Svetom pismu. Postoje i ogromne sličnosti između ovih zapisa i zapisa drugih drevnih kultura. Zapisi drevnih Sumeraca, na primer (koji su prvi izumeli pismo), pominju pojavljivanje "Anunaka", božanstava koji su došli sa neba da budu na zemlji sa ljudima. Zanimljivo je zapažanje da su bogovi Sumeraca često bili u u obliku zmije.

Ovi zapisi, kao i mnoge druge neverovatne stvari koje je stvorio drevni čovek daju prostor da se stvori teorija da su demoni u obliku bića iz drugog sveta došli na zemlju i doneli čoveku spektakularnu mudrost i znanje, a „venčavanjem" sa ćerkama ljudi pokušali su da odvuku čoveka od Boga. Već smo videli iz Evinog iskustva sa zmijom da su demoni koristili iskušenje superiornog znanja da bi uvukli čoveka u

zamku, a i da je čovek veoma prijemčiv za tako nešto.

Da li ova poslednja vremena otvaraju prostor za obmanu vanzemaljaca? Sveto pismo ne govori direktno o ovoj temi, ali to je iz mnogo razloga sasvim moguće. Prvo, Sveto pismo govori o tome da će se svet ujediniti pod vlašću Antihrista. Ujedinjenje svih religija, što je njegov cilj, bilo bi lakše ostvariti kada bi „ujedinitelj" došao iz nekog sasvim drugog izvora – vanzemaljskog. Teško je zamisliti da jedna religija stane na čelo neke druge, osim ako bi novo, vanzemaljsko znanje bilo izvor koji će ih privući i dati moć novoj „religiji". To bi bilo u skladu sa obmanama u prošlosti, kao i vrlo efikasan način da se obmanu ogromne mase ljudi.

Drugo, ova obmana bi mogla da pruži odgovor za poreklo zemlje. Naučna teorija da je evolucija života na zemlji bila spontano pokrenuta i dalje ne rešava pitanje početka stvaranja života. Postoje dokazi o „Velikom prasku" ali i dalje nema odgovora šta je njegov uzrok. Kada bi vanzemaljci došli i dali nam neko vanzemaljsko objašnjenje za život na zemlji, poreklo svetskih religija, pa čak i poreklo naše planete, za mnoge ljude bi to bilo vrlo ubedljivo.

Ipak, ne treba da se bojimo. Gospod je rekao da nas neće ostaviti niti napustiti, i da će nas zaštititi (1. Kraljevima 8:57; Matej 10:31; Isaija 41:10). Demoni/anđeli nisu svemogući niti sveprisutni. Isus je rekao da će u poslednja vremena njegovo pojavljivanje biti kao munja – svi će je lako videti. Rekao je da se pazimo svakog ko kaže „ja sam Hristos" ili bilo koje grupe koja kaže : „On je ovde... ili onde" (Matej 24:23,24). On kaže da se lešinari skupljaju oko mrtvog tela, a smisao je da ako vidiš ljude koji se okupljaju oko nekog ko tvrdi da je Hristos, ta osoba je smrt i lažni prorok.

Trebalo bi da se čuvamo osobe ili bića koji proizvode znake i čuda a koji nisu verni Svetom pismu, niti poslušni Gospodu Isusu, onih koji promovišu način da se ujedine sve religije ili vlade (Otkrivenje 13:5-8), svakoga ko promoviše neprirodne seksualne odnose (Postanak 6:4; Judina 1:6-7), i naravno, svih onih koji poriču da je Isus Gospod (2. Jovanova 1:7). Zatim, tu treba ubrojati i svakog koji daje neku „alternativu" za Isusa, koji ga predstavlja kao „boga, ali ne i Boga", koji tvrdi da je Isus bio samo dobar učitelj, čovek, čak i natčovek, ili vanzemaljac – jer takva osoba je prevarant.

Konačno, ako su demoni koji se manifestuju kao vanzemaljci deo poslednjih vremena, trebalo bi da imamo na umu da su i oni stvorena bića podređena suverenom Bogu i da će Njemu odgovarati. Bilo da se radi o vanzemaljcima ili ne, opisi demona u Otkrivenju su zastrašujući (Otkrivenje 9:1-12), ali ne bi trebalo da se plašimo onog ko može da ubije telo, već samo onog koji može da ubije telo i dušu u paklu (Matej 10:28). Bez obzira na to šta će nam se desiti na zemlji, trebalo bi da se pouzdamo u Gospoda kao Spasitelja, Otkupitelja i Zaštitnika duša onih koji se pouzdaju u Njega (Psalam 9:10; 22:5).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je moguće da je obmana vanzemaljaca obeležje poslednjih vremena?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries