settings icon
share icon
Pitanje

Šta je novozavetna teologija?

српски

Odgovor


Novozavetna teologija je proučavanje onog što je Bog otkrio o sebi u Novom zavetu. Sistem novozavetne teologije uzima različite istine koje novozavetne knjige podučavaju o Bogu i predstavlja ih na organizovan način. Novi zavet otkriva dolazak Mesije koji je predviđen u Starom zavetu (Isaija 9), izraelsko odbacivanje Mesije, ispunjenje Zakona, rođenje novozavetne crkve (Hristovog tela), doba crkve, evanđelje Isusa Hrista i uputstva za vernike u Isusa Hrista.

Izraz novi savez (ili novi zavet) izgovorio je Hristos na Tajnoj večeri (Luka 22:20). Pavle je citirao novi savez kao srž službe na koju je pozvan (2. Korinćanima 3:6). Stari zavet je zapis o pozivu i istoriji jevrejske nacije i sadrži Mojsijev zakon, Stari zavet kojim je Izrael bio vezan mnogo godina. Novi zavet bavi se istorijom i primenom Hristovog iskupljenja od Zakona (Galatima 4: 4-5), iskupljenja koje je On obezbedio svojom smrću na krstu (Efescima 1:7). Pošto je u pitanju Novi savez, on zamenjuje Stari (Jevrejima 8:6, 13).

Teologija je proučavanje biblijskih doktrina, koje prate otkrivenja koje je Bog otkrio čoveku od početka vremena do kraja knjige Otkrivenja. Novozavetna teologija se, prvenstveno, bavi proučavanjem hristologije, ekleziologije i soteoriologije. Takođe, unapređuje naše razumevanje eshatologije, pneumatologije, angeologije, hamartiologije i drugih oblasti doktrina.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je novozavetna teologija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries