settings icon
share icon
Питање

Шта је новозаветна теологија?

srpski
Одговор


Новозаветна теологија је проучавање оног што је Бог открио о себи у Новом завету. Систем новозаветне теологије узима различите истине које новозаветне књиге подучавају о Богу и представља их на организован начин. Нови завет открива долазак Месије који је предвиђен у Старом завету (Исаија 9), израелско одбацивање Месије, испуњење Закона, рођење новозаветне цркве (Христовог тела), доба цркве, еванђеље Исуса Христа и упутства за вернике у Исуса Христа.

Израз нови савез (или нови завет) изговорио је Христос на Тајној вечери (Лука 22:20). Павле је цитирао нови савез као срж службе на коју је позван (2. Коринћанима 3:6). Стари завет је запис о позиву и историји јеврејске нације и садржи Мојсијев закон, Стари завет којим је Израел био везан много година. Нови завет бави се историјом и применом Христовог искупљења од Закона (Галатима 4: 4-5), искупљења које је Он обезбедио својом смрћу на крсту (Ефесцима 1:7). Пошто је у питању Нови савез, он замењује Стари (Јеврејима 8:6, 13).

Теологија је проучавање библијских доктрина, које прате откривења које је Бог открио човеку од почетка времена до краја књиге Откривења. Новозаветна теологија се, првенствено, бави проучавањем христологије, еклезиологије и сотеориологије. Такође, унапређује наше разумевање ешатологије, пнеуматологије, ангеологије, хамартиологије и других области доктрина.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је новозаветна теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries