settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o rukovanju novcem u braku?

српски

Odgovor


Biblija ne govori posebno o rukovanju novcem u braku, ali principi koji se odnose na dinamiku odnosa između muža i žene se dotiču svih aspekata braka. Drugim rečima, principi koje je Gospod postavio u Efescima 5:22-33 i Kološanima 3:18-19 govore o svim aspektima odnosa muž-žena. To znači da na duhovnu ravnotežu supružničkog odnosa, u svakom pogledu, direktno utiče lični odnos pojedinca prema Bogu. U svakom odnosu postoji i blagoslov i patnja zaradi stupanja u zajednicu, a na ove principe utiče izbor svakog supružnika da hoda u poslušnosti Gospodu.

Oba supružnika donose u zajednički život svoje silne i slabe strane. Oblikovanje ovih individualnih karakteristika u delotvoran odnos je stvar razumevanja Božijeg reda i dara milosti. Finansijske odluke koje utiču na uspeh porodice su zajednička odgovornost. Šta god da je izvor Božjije brige, bilo to da je muževljeva plata ili ženina plata ili oboje, akumulirana imovina je odgovornost oba partnera zajedno kao tima. Važan princip u vezi sa finansijskim odlukama je „činiti sve na slavu Božiju“ (1. Korinćanima 10:31; Rimljanima 14:8; Kološanima 3:23-24).

Međutim, u braku dvoje ljudi koji veruju u Isusa Hrista, je svojstveno shvatanje da je muž najviši autoritet. On je odgovoran Bogu da vodi i čuva svoju porodicu, dok je odgovornost njegove žene da mu se potčini i da mu bude pomagač. U domenu novca u braku, to bi moglo značiti da muž ima isključivu kontrolu nad čekovnom knjižicom, da plaća sve račune i se brine o porodičnoj štednji i ulaganju, kao i o davanju, dok se u isto vreme konsultuje sa suprugom za njeno mišljenje o finansijskim odlukama. To može isto tako legitimno značiti da on delegira ovu funkciju svojoj ženi, posebno ako ona uživa da se bavi finansijama, ili je bolja sa detaljima iz finansijskog područja i da ona preuzima finansijske detalje „porodičnog posla“. Ali muž i dalje ima odgovornost da nadgleda proces. Na kraju, par koji radi zajedno u finansijskom aspektu porodice biće par koji obično ima dobru komunikaciju i međusobno poštovanje.

Konačno, u oblasti novca u braku, takođe su nam data načela poput onog u Luki 6:38, gde se kaže da koliko više dajemo toliko ćemo biti više blagosloveni. To znači da postoji korelacija između davanja koje pravimo Gospodu i blagoslova koji dobijamo zauzvrat, duhovnog i finansijskog. Ne možemo nadmašiti Boga u davanju. Što smo verniji u tome da vratimo Gospodu ono što nam je On dao, to više otkrivamo da je ono što zadržavamo umnoženo i zaista, više nego dovoljno, čak do tačke izobilja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o rukovanju novcem u braku?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries