settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о руковању новцем у браку?

srpski
Одговор


Библија не говори посебно о руковању новцем у браку, али принципи који се односе на динамику односа између мужа и жене се дотичу свих аспеката брака. Другим речима, принципи које је Господ поставио у Ефесцима 5:22-33 и Колошанима 3:18-19 говоре о свим аспектима односа муж-жена. То значи да на духовну равнотежу супружничког односа, у сваком погледу, директно утиче лични однос појединца према Богу. У сваком односу постоји и благослов и патња заради ступања у заједницу, а на ове принципе утиче избор сваког супружника да хода у послушности Господу.

Оба супружника доносе у заједнички живот своје силне и слабе стране. Обликовање ових индивидуалних карактеристика у делотворан однос је ствар разумевања Божијег реда и дара милости. Финансијске одлуке које утичу на успех породице су заједничка одговорност. Шта год да је извор Божјије бриге, било то да је мужевљева плата или женина плата или обоје, акумулирана имовина је одговорност оба партнера заједно као тима. Важан принцип у вези са финансијским одлукама је „чинити све на славу Божију“ (1. Коринц́анима 10:31; Римљанима 14:8; Колошанима 3:23-24).

Међутим, у браку двоје људи који верују у Исуса Христа, је својствено шватање да је муж највиши ауторитет. Он је одговоран Богу да води и чува своју породицу, док је одговорност његове жене да му се потчини и да му буде помагач. У домену новца у браку, то би могло значити да муж има искључиву контролу над чековном књижицом, да плац́а све рачуне и се брине о породичној штедњи и улагању, као и о давању, док се у исто време консултује са супругом за њено мишљење о финансијским одлукама. То може исто тако легитимно значити да он делегира ову функцију својој жени, посебно ако она ужива да се бави финансијама, или је боља са детаљима из финансијског подручја и да она преузима финансијске детаље „породичног посла“. Али муж и даље има одговорност да надгледа процес. На крају, пар који ради заједно у финансијском аспекту породице биц́е пар који обично има добру комуникацију и међусобно поштовање.

Коначно, у области новца у браку, такође су нам дата начела попут оног у Луки 6:38, где се каже да колико више дајемо толико ћемо бити више благословени. То значи да постоји корелација између давања које правимо Господу и благослова који добијамо заузврат, духовног и финансијског. Не можемо надмашити Бога у давању. Што смо вернији у томе да вратимо Господу оно што нам је Он дао, то више откривамо да је оно што задржавамо умножено и заиста, више него довољно, чак до тачке изобиља.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о руковању новцем у браку?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries