settings icon
share icon
Pitanje

Da li bi otkriće Nojeve barke bilo važno?

српски

Odgovor


U poslednjih nekoliko godina, postojale su mnoge tvrdnje o otkriću Nojeve barke. Otkrića su se desila na različitim lokacijama, od planine Ararat u Turskoj, preko planinskog venca u Iranu, do potpuno druge lokacije na plannini

Ararat (pored mesta za turiste). Svrha ovog članka nije da procenjuje da li su tvrdnje o pronalasku Nojeve barke verodostojne ili ne. Umesto toga, postavlja se pitanje, ukoliko je Nojeva barka pronađena, da li bi to bilo važno? Da li bi pronalazak Nojeve barke podstakao ljude da se okrenu Bogu u veri?

Pronalazak strukture nalik brodu, u planinama Bliskog istoka, čije je određivanje datuma ugljenikom ukazalo na vreme blisko biblijskom izveštaju o Nojevoj barci (2500. godine pre Hrista) i sa dokazima o životinjama koje su bile na brodu bi sigurno bilo ogromno otkriće. Za one koji veruju u Boga i pouzdaju se U Bibliju kao Njegovu nadahnutu Reč, to bi bila jaka potvrda da je Biblija istinita i da se rana ljudska istorija desila baš onako kako je Biblija opisuje. Provereno otkriće Nojeve barke navelo bi mnoge tragaoce i skeptike otvorenog uma da, bar, ponovo preispitaju svoja uverenja. Međutim, za kritičare zatvorenog uma i okorele ateiste, otkriće Nojeve arke ne bi dovelo ni do kakve razlike.

Rimljanima 1:19-20 govori: „Jer ono što se može saznati o Bogu njima je poznato; Bog im je objavio. Čak i njegove nevidljive osobine, njegova večna sila i božanstvo, mogu se od stvorenja sveta jasno sagledati, ako se na njegovim delima promatraju, da nemaju izgovora". Ako osoba odbacuje jasan dokaz o Bogu u svemiru, nikakvo otkriće u vezi sa Biblijom neće promeniti njegovo/njeno mišljenje. Na sličan način, u Luki 16:31 Isus govori: „Ako ne slušaju Mojsija i proroke, neće ih pridobiti ni onaj ko vaskrsne iz mrtvih.″ Nijedno otkriće, argument ili čudo neće promeniti mišljenje osobe kojoj je Satana oslepeo oči (2. Korinćanima 4:4) i koja ima tvrdo srce i zatvoren um, odbacujući svetlo evanđelja.

Nasuprot tome, da li bi bilo bitno ako Nojeva barka nikada ne bi bila otkrivena? Ne, ne bi bilo važno, jer hrišćanska vera nije izgrađena na svakom biblijskom izveštaju koji treba da bude eksplicitno/konačno dokazan. Hrišćanska vera gradi se na veri. „Blaženi su koji ne videše — a poverovaše″ (Jovan 20:29). Međutim, postoje dva osnovna objašnjenja zašto možda Nojeva barka nikada neće biti otkrivena. Prvo, drvo barke bi bilo vrlo vredno u vreme posle potopa. Noju i njegovoj porodici bi bilo potrebno drvo da izgrade svoje domove. Moguće je da su Noje i njegova porodica razmontirali barku i upotrebili to drvo za druge svrhe. Drugo, čak i ako su Noje i njegova porodica napustili barku netaknutu, prošlo je blizu 4500 godina (ako se biblijski izveštaj doslovno tumači). Drvena struktura izložena teškim klimatskim uslovima bi, tokom perioda od 4500 godina, većim delom, istrunula.

Iako bi otkriće Nojeve barke bilo ogromno i snažno arheološko otkriće, nikada ne treba da bude nešto u šta će se hrišćani pouzdati. Otkriće Nojeve barke ili Kovčega saveza ili Edenskog vrta ili bilo koje biblijske rukotvorine neće dokazati hrišćansku veru i neće promeniti mišljenje bilo koje osobe koju Bog nije privukao (Jovan 6:44). „A vera je tvrdo pouzdanje u ono čemu se nadamo, osvedočenje o stvarima koje ne vidimo″ (Jevrejima 11:1).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li bi otkriće Nojeve barke bilo važno?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries