settings icon
share icon
Питање

Да ли би откриће Нојеве барке било важно?

srpski
Одговор


У последњих неколико година, постојале су многе тврдње о открићу Нојеве барке. Открића су се десила на различитим локацијама, од планине Арарат у Турској, преко планинског венца у Ирану, до потпуно друге локације на планнини

Арарат (поред места за туристе). Сврха овог чланка није да процењује да ли су тврдње о проналаску Нојеве барке веродостојне или не. Уместо тога, поставља се питање, уколико је Нојева барка пронађена, да ли би то било важно? Да ли би проналазак Нојеве барке подстакао људе да се окрену Богу у вери?

Проналазак структуре налик броду, у планинама Блиског истока, чије је одређивање датума угљеником указало на време блиско библијском извештају о Нојевој барци (2500. године пре Христа) и са доказима о животињама које су биле на броду би сигурно било огромно откриће. За оне који верују у Бога и поуздају се У Библију као Његову надахнуту Реч, то би била јака потврда да је Библија истинита и да се рана људска историја десила баш онако како је Библија описује. Проверено откриће Нојеве барке навело би многе трагаоце и скептике отвореног ума да, бар, поново преиспитају своја уверења. Међутим, за критичаре затвореног ума и окореле атеисте, откриће Нојеве арке не би довело ни до какве разлике.

Римљанима 1:19-20 говори: „Јер оно што се може сазнати о Богу њима је познато; Бог им је објавио. Чак и његове невидљиве особине, његова вечна сила и божанство, могу се од створења света јасно сагледати, ако се на његовим делима проматрају, да немају изговора". Ако особа одбацује јасан доказ о Богу у свемиру, никакво откриће у вези са Библијом неће променити његово/њено мишљење. На сличан начин, у Луки 16:31 Исус говори: „Ако не слушају Мојсија и пророке, неће их придобити ни онај ко васкрсне из мртвих.″ Ниједно откриће, аргумент или чудо неће променити мишљење особе којој је Сатана ослепео очи (2. Коринћанима 4:4) и која има тврдо срце и затворен ум, одбацујући светло еванђеља.

Насупрот томе, да ли би било битно ако Нојева барка никада не би била откривена? Не, не би било важно, јер хришћанска вера није изграђена на сваком библијском извештају који треба да буде експлицитно/коначно доказан. Хришћанска вера гради се на вери. „Блажени су који не видеше mdash; а повероваше″ (Јован 20:29). Међутим, постоје два основна објашњења зашто можда Нојева барка никада неће бити откривена. Прво, дрво барке би било врло вредно у време после потопа. Ноју и његовој породици би било потребно дрво да изграде своје домове. Могуће је да су Ноје и његова породица размонтирали барку и употребили то дрво за друге сврхе. Друго, чак и ако су Ноје и његова породица напустили барку нетакнуту, прошло је близу 4500 година (ако се библијски извештај дословно тумачи). Дрвена структура изложена тешким климатским условима би, током периода од 4500 година, већим делом, иструнула.

Иако би откриће Нојеве барке било огромно и снажно археолошко откриће, никада не треба да буде нешто у шта ће се хришћани поуздати. Откриће Нојеве барке или Ковчега савеза или Еденског врта или било које библијске рукотворине неће доказати хришћанску веру и неће променити мишљење било које особе коју Бог није привукао (Јован 6:44). „А вера је тврдо поуздање у оно чему се надамо, осведочење о стварима које не видимо″ (Јеврејима 11:1).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли би откриће Нојеве барке било важно?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries