settings icon
share icon
Pitanje

Postoje li različiti nivoi neba?

српски

Odgovor


Najbliže što Sveto Pismo govori o različitim nivoima neba možemo naći u 2. Korinćanima 12:2: “Znam jednog čoveka u Hristu, koji je pre četrnaest godina, – ne znam da li je u telu, ne znam da li je van tela, Bog zna – bio otrgnut i uzdignut do trećeg neba.” Neki tumače ovo kao indikaciju da postoje tri nivoa neba, jedan za “superposvećene hrišćane” ili one koji su dosegli visok nivo duhovnosti, zatim nivo za “obične” hrišćane i nivo za one koji nisu verno služili Bogu. Ovakvo stanovište nema osnova u Bibliji.

Pavle ne kaže da postoje tri neba ili čak tri nivoa neba. U mnogim starim kulturama koristio se pojam “nebo” koji je opisivao tri različita područja – nebo, kosmos i duhovno nebo. Iako ovi termini nisu striktno biblijski, danas su poznati kao zemaljsko, zvezdano i nebesko nebo. Pavle je rekao da ga je Bog uzdigao u “nebesko” nebo, to jest Božije prebivalište. Moguće je da je koncept o različitim nivoima neba potekao od Danteove “Božanstvene komedije” u kojoj pesnik opisuje nebo i pakao kao mesta koja imaju po devet krugova. Ipak, “Božanska komedija” je književno delo. Koncept o različitim nivoima neba se ne uklapa u Sveto Pismo.

Međutim, Sveto Pismo govori o različitim nagradama u nebu. Isus je povodom toga rekao: “Vidi, dolazim ubrzo, i plata moja ide sa mnom, da uzvratim svakom onako kakvo je delo njegovo” (Otkrivenje 22:12). To pokazuje da će doći vreme kada će verinici biti nagrađeni. U 2. Timotijevoj 4:7-8 čitamo Pavlove reči o kraju njegove službe: “Dobru sam borbu izborio, trku sam svršio, veru sam sačuvao. A sad mi je pripravljen venac pravednosti, koji će mi u onaj dan dati Gospod, pravedni sudija, ne samo meni nego i svima koji su svu ljubav posvetili njegovom dolasku.”

Samo ona dela koja prežive Božiji prečišćujući oganj imaće večnu vrednost i biće dostojna nagrade. Ta vredna dela se pominju kao “zlato, srebro, drago kamenje” (1. Korinćanima 3.12) koji su nazidani na temelju vere u Hrista. Dela koja neće biti nagrađena nazivaju se “drvima, senom, slamom”. Ta dela nisu zla, već površne aktivnosti bez večne vrednosti. Nagrade će biti podeljene pred Hristovim sudom gde će se ocenjivati život svakog vernika. Suđenje vernicima nije kažnjavanje zbog greha. Isus Hristos je bio kažnjen za naše grehove kad je umro na krstu. Bog govori za nas: “Jer ću biti milostiv prema njihovim nepravdama i neću se više sećati njihovih grehova” (Jevrejima 8:12). Kakva veličanstvena misao! Hrišćani ne treba da se plaše kazne, već da se raduju vencu slave koji će staviti pred noge svog Spasitelja. I, da zaključimo: ne postoje različiti nivoi neba, ali zato postoje različite nagrade za verne.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Postoje li različiti nivoi neba?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries